Aug
05
2012

Faedah Bulan Ramadhan Pada Diri Kita

Bulan Ramadhan adalah bulan yang penuh dengan keberkatan. Hanya Allah yang maha mengetahui akan kelebihan yang akan diperolehi oleh hambanya yang bersungguh-sungguh mengerjakan amal ibadah pada bulan ramadhan ini. Ramai yang tidak sedar bulan ramadhan memberi banyak faedah pada diri kita. Antaranya faedah-faedah yang kita peroleh dalam bulan ramadhan adalah:

  1. Kita perlu berpuasa pada siang hari di mana kita boleh mengawal nafsu makan dan nafsu seks. Secara tidak langsung, kita boleh mengambil masa sepanjang kita berpuasa untuk belajar bagaimana hendak mengawal nafsu makanan dan nafsu seks dari terlalu menguasai diri kita.
  2. Kita berpeluang untuk menambah amal ibadah dengan membayar zakat pada pihak berwajib dan memberi zakat terus pada mereka yang memerlukan.
  3. Pada bulan ramadhan, kita berpeluang untuk menguatkan asas iman kita melalui amal ibadah yang di lakukan secara istiqamah. Apabila asas iman kita kuat, kita boleh jadikan ia sebagai senjata apabila di beri ujian dari Allah taala nanti.
  4. Kita berpeluang untuk merebut malam lailatul Qadar di mana dosa kita akan di ampunkan oleh Allah taala.
  5. Kita akan semakin rapat dengan ahli keluarga, sahabat handai, jiran tetangga dan sesama saudara islam yang lain apabila kita berbuka bersama, solat terawih bersama dan melakukan amal ibadah yang lain bersama. Jangan sombongkan diri anda ketika di bulan ramadhan kerana ia akan membuatkan anda tidak dapat merasa kelazatan bulan Ramadhan.
  6. Kita akan rasai kegembiraan apabila berbuka puasa di mana kita tidak akan rasa pada bulan-bulan yang lain. Jika anda perhatikan, setiap kali kita berbuka puasa, kita akan rasa seolah-olah di lahirkan semula. Jika kita perhatikan dengan lebih halus, kegembiraan yang kita rasa ketika berbuka adalah hasil ibadah anda berpuasa pada sepanjang hari. Secara tidak langsung, ia menjadi bukti nyata bahawa mengikut perintah Allah taala akan beri anda kegembiraan dan kebahagiaan.
  7. Kita tidak perlu malu untuk menunaikan ibadah kerana semua orang faham bulan ramadhan adalah bulan yang penuh dengan aktiviti ibadah. Jadi, ambil faedah di bulan ramadhan ini untuk istiqamah melakukan amal ibadah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

Komen

Leave a Reply


CommentLuv badge