Jul
17
2010

Kerjaya Dalam Bidang Sains Komputer

Assalamualaikum dan salam sejahtera :)

Bidang sains komputer atau teknologi maklumat adalah satu bidang yang semakin berkembang pesat di negara kita. Negara kita Malaysia sedang menuju ke era teknologi maklumat. Koridor Raya Multimedia (MSC) merupakan usaha kerajaan yang menjadi pemangkin kepada perkembangan Teknologi Maklumat ini.

Bidang ini pada asasnya bertujuan untuk memanipulasi data, merekabentuk, memproses semua maklumat dan seterusnya menghasilkan satu bentuk keputusan yang dikehendaki dengan cepat, cekap dan tepat serta sistematik. Justeru itu, ianya boleh dikatakan satu bidang yang amat perlu dan penting di era ini.

Program Ijazah Sarjana Muda Teknologi Maklumat(Kejuruteraan Perisian) merupakan salah satu kos atau program yang ditawarkan dalam bidang sains komputer ini. Program yang ditawarkan ini terbuka kepada semua pelajar terutamanya lepasan STPM, Diploma, Matrikulasi atau yang setaraf dengannya. Dan saya adalah salah seorang yang sedang menuntut dalam bidang ini di salah sebuah IPTA tempatan.

Bidang ini sangat mencabar dalam pemikiran saya yang masih lagi banyak yang perlu dipelajari dalam bidang sains komputer ini. Ramai juga bertanya kepada saya mengenai peluang kerjaya dalam bidang sains komputer ini berdasarkan artikel lepas yang saya tulis mengenai bidang sains komputer menarik dan mencabar.

Seiring dengan hasrat kerajaan untuk membawa Malaysia ke era industri teknologi, permintaan terhadap saintis komputer di dalam sektor awam dan swasta semakin meningkat. Antara kerjaya yang boleh diceburi adalah seperti berikut:

1. Jurutera Perisian

2. Pembangunan Sistem Perisian

3. Juru Perunding IT

4. Penguji Perisian

5. Jurureka Web

6. Pelatih IT

7. Pengaturcara

8. Pegawai Teknologi Maklumat

9. Pensyarah IT

10. Cikgu IT

11. Web Master

12. Pentadbir Rangkaian

13. Jurutera Rangkaian

14. Juruteknik Sokongan

15. Usahawan Internet

Inilah sebahagian peluang kerjaya yang anda boleh diceburi dalam bidang sains komputer ini. Ada banyak lagi peluang kerjaya yang dapat diceburi dalam bidang ini sebenarnya. Ianya bergantung kepada peluang kerjaya yang masih terbuka kepada anda yang berminat dalam bidang sains komputer ini. Semoga anda akan cemerlang dengan apa saja kerjaya yang ada pilih dalam hidup anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

Komen

59 Responses to “Kerjaya Dalam Bidang Sains Komputer”

  1. tasneem says:

    tertinggal system analyst nie…T_T

  2. Mr.Z says:

    banyak kerjaya boleh diceburi dalam bidang komputer ini.
    Mr.Z recently posted..Ranking Website Paling Popular di Malaysia!

  3. kulanz says:

    Minat juga dengan sains komputer ni.. tapi dah tak ada peluang tukar kerja ke bidang tu..
    kulanz recently posted..Bagaimana Mengecualikan Imej di Sidebar daripada Efek Lazy Load

  4. ishak says:

    kita sebagai blogger ni pun kalau dikira tergolong jugak dalam bidang ni.cuba lihat lebih mendalam
    ishak recently posted..Anda malu jom atasi dan hilangkanya

  5. zik says:

    memang sangat luas… cuma nak tak nak je… nak cari kerja , orang sekarng nie…lagi2 orang malaysia.. yang terlalu demand..
    zik recently posted..Blentec- blender terhebat abad ini

  6. ARief says:

    Kalau dah pandai bab sains komputer ni..
    nak jadi hacker pun senang..
    hehe..;p
    ARief recently posted..SERONOKKAH MANJADI SEORANG HACKER

  7. etomyam says:

    wah banyak cabang dan peluang dalam bidang IT ni, pastinya memberikan faedah kepada mereka yg ada kemahiran dlm bidang ni
    etomyam recently posted..Kagum Dengan Hasil Foot Painting

  8. ain fathihah says:

    siapa cepat kuasai semua ni, bolehlah hidup. huhu.

    saya? hehe masih merangkak2.
    ain fathihah recently posted..makan tanggung- berak cangkung

  9. Loq says:

    Minat jugak dalam bidang ni.Sekarang sedang berkira-kira.Tengok rezeki dekat mana nanti :)
    Loq recently posted..Model Seksi Dalam Iklan Axe

  10. pawaka19 says:

    tak sangka pelajar it / sains komputer sebenarnya banyak cabang bidang pekerjaan yang menarik.
    pawaka19 recently posted..Teknologi Night Vision Pada Kereta Masa Kini

  11. suri says:

    salam sahabat..

    sihat ke idak nie? sori kawan lama tak singgah.nie pun curi2 jerk sb bos tak masok pjbt..hehehe..

    system maklumat mmg best tapi bila nak dapt job yang benar2 ngam dgn dia mmg agak sukar huaaaaa..

    • Thoha Sukses says:

      salam..sihat je sokmo..hehe
      oh macam tu ke? susah jugak sistem maklumat ni ye..

      • suri says:

        sis maklumat mmg snag sb byk melibatkan keje pjbat.tapi nak cari keje tang jwtan pgwai maklumat tu mmg sush le..kompen klu dpt kje pun di beri keje kerani.tapi suri benar2 sayang jwtan PA tu..huhu..ada mncabar skit hehee..

  12. botak says:

    mencabar woo bljr IT..
    sebab ade programming..
    aku paling x suka C++..
    lulus pun cukup makan je
    botak recently posted..1st day-pening-2nd day-lets figure out!

  13. Fauzi ahmad says:

    saya bukan dalam bidang komputer, tapi minat. belajar dan terus belajar.
    Fauzi ahmad recently posted..8 Elements of Success

  14. farhan says:

    AsSaLaMuAlAiKuM ..sAyA mMg MiNaT dAlAm bIdAnG nIe ..
    TaPi aPeW KeLuLuSaN Yg pErLu dApAt uNtUk mEnCeBuRi dAlAm bIdAnG NiE ?????

  15. hiysham may says:

    salam.. sy tgh buat praktikal skunk ni dlm bdng science comp.. tp sy minat programming.. actually sy nak jadi pembuat software n nanti deg nak amik ape ek..

    • Thoha Sukses says:

      salam. kalau awak minat programming boleh teruskan pengajian degree dalam bidang sains komputer gak..macam saya banyak belajar programming..saya ambik bidang kejuruteraab perisian..

  16. ikin says:

    salam….what do i hve to learn specificly in this sbject??i got an offer to mtrix n now i must tke SC as one of my sbject if i choose to drop physic….i am cnfuse right now..i juz don’t sure hw hrd SC coz i’ve nver learned it.my only ques. is,is it hard??

    • Nik Thoha says:

      salam. jika anda benar2 berminat boleh belajar sains komputer. ia memang subjek yang meneronokkan. jika anda belajar dengan penuh minat tak susah pon.. mana-mana subjek sekalipun sama je akan jadi susah kalau tak minat. so, mulakan minat anda sekarang. insyaAllah akan jadi senang.. :)

  17. otx base2. says:

    hmm…nk mntk pndapat, sye nie student sains kompter…sem nie da slamat nan c++!! cmrlang kot! haha! sem dpan jmpe java plak!!! fuyoh! sngt mnat dlm kompter…tp tkot klu xde pluang pkerjaan,,, org kate… bdak IT da xleh cri mkn btol ke?? share2 bule…

    • Nik Thoha says:

      Salam. siapa yang kata budak IT tak leh cari makan tu?
      saya nak kenal sangat dengan dia..
      saya nak tanya dia yang bagi rezeki kepada budak2 IT ke?

      Jangan risau sebab rezeki semuanya Allah yang bagi..
      kita sebagai hamba perlu sentiasa berdoa kepadaNya..:)

      • otx base2. says:

        btol tuwh,,,sye ad satu cdangan,, ape kate klu laman nie mnyiarkan skali…jwatan2 kosong yg ad d dlm syaikat2 d slurh mlaysia nie… klu luar negare pon ap slahnye….
        snang la skit kter cari mkan,,,haha! :)

  18. lyn says:

    kursus nie mmang diiktiraf x???

  19. mira iiya says:

    saya dapat kos ni..,1 jun ni pegi blajar.
    tak tahu sangat lh pasal kos ni..,dulu time skolah amik IT tapi snang jer..,CS ni macam mn pulak?
    bnyak math ker??
    mira iiya recently posted..Nak cerita mengenai mereka-

    • Nik Thoha says:

      salam. sebelum tu tahniah ye sebab dapat kos ni..
      macam ni..kursus sains komputer dan it sama je..
      semuanya bermain dengan komputer..

      kursus ni lebih kepada banyak kena belajar programming..anda akan belajar bahasa java, c, c++ dan banyak lagi bahasa komputer yang lain. Bergantung kepada tempat anda belajar menyediakan bahasa apa..anda juga akan belajar bina laman web, buat satu sistem dan banyak lagi yang melibatkan penggunaan komputer..

  20. ezim nOOb says:

    salam…saya mendapat tawaran mndapt sains komputer & matrix..saya dengar course ne course yg common & dh ramai orng amik..abs klau dh rami orng amik mcm mane dgn pelung perkejaan nnt?takut klau amik course ne jadi penganggur terhormat..banyak ke syarikat yg mngambil sains komputer ne??

    • Nik Thoha says:

      Wsalam. Tahniah kerana berjaya menyambung pengajian ya.
      Peluang perkerjaan bergantung kepada keperluan bagi pasaran industri sekarang. Kalau ada mana2 syarikat yang memerlukan tenaga2 baru bagi syarikat mereka maka peluang pekerjaan adalah terbuka luas. Soal menganggur atau tidak semuanya bergantung kepada rezeki kita masing2.. :)

  21. miss hajar says:

    pluang pkejaan dri kos nie trbka luas x tok kaum hawa??

  22. mahana says:

    sye pon dpt twrn sains komputer jgk..xpi tkt juga nak meneroka bidang ni..minat pon ade jgk laaa..tkt dgn peluang pekerjaan nanti..

  23. Fara says:

    hai..sy minat dlm bidang sains komputer ni..tp sy xminat programming sbb susah..sy tkt nnti dpt kerja melibatkan programming…agaknye sy perlu belajar programming jgk ke?

  24. ferra says:

    asslamualaikum

    saya baru sahaja selesai meng update upu fasa2 bg lpasan matrikulasi.kebanyakan jurusan saya pilih ialah sains komputer.memang cita2 nak jadi kejuruteraan perisian tapi sebagaimana kerisauan masyarakat lain begitulah jua saya..soal peluang kerjaya terutama sekali bagi kaum hawa???

    hasil research saya daripada internet tidak dapat mnyelesaikan segala persoalan dalam hati.diharap saudara dapat menerangkan dengan lebih lanjut lagi setakat mana pengenalan saudara mengenai kursus ini.
    ferra recently posted..siapa cakap Allah x adil dengan pompuan

    • Nik Thoha says:

      Waalaikumussalam. panjang lebar komen awak ye. saya ucapkan tahniah kerana awak sangat berminat dalam bidang sains komputer ni. bagi pendapat saya sendiri bidang ini sangat luas. Daripada pengalaman senior2 saya yang kaum hawa ni kebanyakan mereka mempunyai kerjaya masing2 dalam bidang sains komputer ni. Jangan risau, berdoa banyak2 semoga rezeki awak dalam bidang ni akan sentiasa terbuka luas.. :)
      Nik Thoha recently posted..Cara Meraih Kepercayaan Orang Lain

  25. nora mohd nor says:

    salam…sy nk tnyer…sy dpt sc komputer(pangkalan data)….ijazah…erm ok kew…n ptt kew sy g???

    • Nik Thoha says:

      Wsalam. tahniah saya ucapkan sebab dapat sambung belajar ke peringkat ijazah..bagi saya teruskan je belajar cari ilmu luas2..mungkin itu sudah rezeki awak yang Allah berikan.. Buat yang terbaik dapat keputusan yang baik dalam peperiksaan. lepas tu carilah kerjaya yang awak minat.. :)

  26. syifa :) says:

    salam.org kte malu bertanya sesat jalan sbb tu sy bertandang ke sini untuk bertanya :)
    sy dpt kos ijazah kejuruteraan perisian.mmg ni plihan sy tp tkot sbb rmai kta susah tambah2 perempuan pulak.sng ke nk dpt krje nanti?n patut tak sy prgi?hhehe :) jus mntak pndpt.tq ye.bdw ini blog yg sgt mnarek !!!

  27. as says:

    salam.. saya nak tanya .. saya dapat ijazah sains komputer ( keselamatan dan jaminan maklumat) di slh 1 ipta.. ini jurusan baru ka? macam mana pulak dengan kerjaya.. tambahan lg, saya ni seorang perempuan.. boleh bg contoh kerjaya yg berkaitan dengan bidang ni.. em sejujur nya, saya kurang minat dengan bidang ni.. saya minat sains.. tp result saya kurang baik tuk nak melanjutkn pelajaran dlm bidang sains.. macam mana ya…

  28. nanot says:

    samelah kiter ye as…smbg bulan 9 ni kan.~~gud luck..

  29. ara says:

    aslmkum… erm,nk tnye kos software engineering ni susah x? mampu x sy blaja ek sbb x la minat sngt sbnrnya ngan kompter2 nie… eeerk,ntah la masa pilih tu tersalah tekan kut..huhu.. sbnrnya takut pun ada gak,sbb nanti tkut smua orang hebat2 semua… sy jer yng x tahu apa… waaa… Erm,camne ek?

  30. hannaawesome says:

    hana dapat kos sarjana muda sains komputer perisian.
    dulu msa kt mtrik, hana ade amek sains komputer jugak. nnti math sains komputer nie cam addmth ke?? kalau cam addmth, ley pengsan la..
    hannaawesome recently posted..:: ALLAH, dugaan datang lagi :

Leave a Reply


CommentLuv badge