Posted on Leave a comment

11 Kata-kata Motivasi Untuk Para Usahawan

Bidang keusahawanan bukanlah sesuatu yang hanya berkaitan dengan menjadi kaya dan ternama. Sama ada perniagaan dalam mahupun luar talian, jalan untuk berjaya selalunya berliku dan bergelombang. Ia tidak semudah yang dilihat dengan mata kasar, tidak sesenang yang ditafsir fikiran. Adakala nya anda terpaksa berjuang bersendirian.

Anda perlu bersedia menghabiskan masa berjam-jam untuk belajar dan menerima maklumat baru seiring perkembangan zaman. Anda mungkin perlu melalui kegagalan demi kegagalan dan mencuba banyak strategi perniagaan sebelum anda bertemu satu model perniagaan yang betul yang bukan sahaja berfungsi tetapi juga sesuai dengan pelan, visi dan matlamat hidup anda.

Sebaik sahaja anda membuat keputusan untuk terjun ke bidang perniagaan, anda seolah-olah telah memilih jalan hidup yang diibaratkan seperti ‘roller coaster’.

Memang seronok menjadi bos dalam syarikat atau perusahaan sendiri. Namun akan ada hari-hari apabila anda berasa bimbang, bingung dan bersendirian.

Ketika saat-saat sukar seperti ini,  anda akan lebih banyak bersendirian dan kembali kepada fitrah. Mengharapkan kekuatan iman dan ketenangan untuk terus positif.

Oleh itu, penting bagi seorang usahawan untuk memiliki minda dan emosi yang sihat dan stabil. Tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa memiliki kedua-dua unsur ini lebih penting daripada sebuah empayar perniagaan.

Itulah sebabnya ada individu mahupun pihak-pihak tertentu yang mengambil inisiatif untuk membuku atau mengumpul petikan kaya-kata motivasi daripada individu-individu seluruh dunia yang sudah terbukti berjaya dalam bidang masing-masing. Mereka juga terkenal kerana memiliki karekter yang sentiasa positif, tenang tetapi tetap kental berdepan cabaran.

Berikut 11 kata-kata motivasi dalam bisnes yang mungkin dapat menyuntik semula semangat para usahawan yang kian hilang dan membantu anda untuk lebih sukses.

Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary

“”Saya asalnya tidak tahu apa-apa. Setiap orang yang mahu berjaya dan telah berjaya pada asalnya bermula daripada sifar (reset to zero). Apa yang saya tidak tahu, minta tolong daripada orang lain. Saya tidak malu. Saya bukannya mencuri. Saya usaha sendiri. Sikap pemalas dan pemalu ini yang orang Melayu kena atasi. Kita kena berani kerana benar. Apabila kita mendapat keuntungan dan rezeki lebih, bolehlah kita menolong orang.” ~ Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary

Tan Sri Tony Fernandes

“Jangan takut dengan aduan (komplen) kerana ia merupakan penyelidikan pasaran secara percuma. Pelanggan anda mengambil masa dan tenaga untuk menulis kepada anda menceritakan apa yang tidak kena dan bagaimana ianya boleh diperbaiki. Banyak syarikat melantik perunding untuk memberitahu hal yang sama.

Justeru, kami melayan setiap emel dengan penuh penghargaan.” ~ Tan Sri Tony Fernandes (Pengasas AirAsia)

Datuk Kamarudin Meranun

“Saya merasakan hidup sebagai satu amanah dan bagi saya adalah perlu untuk meneruskan perniagaan kerana sekurang- kurangnya usaha ini dapat mewujudkan berbagai peluang terutama peluang kerja.” Datuk Kamarudin Meranun ( Pengasas bersama AirAsia)

Datuk Wira (Dr) Hj Ameer Ali Bin Mydin

“Maafkan semua kesalahan yang dilakukan pekerja anda kecuali jika dia menipu sebab semua orang buat silap dan kita belajar daripada kesilapan tetapi menipu melibatkan sikap dan ini boleh menjurus ke arah masalah yang lebih besar di masa hadapan.” ~ Datuk Wira (Dr) Hj Ameer Ali Bin Mydin

Steve Jobs

“Satu-satunya cara untuk melakukan sesuatu yang yang hebat adalah dengan menyukai apa yang anda lakukan.” ~ Steve Jobs

Abraham Lincoln

“Sesuatu pasti akan datang kepada mereka yang menunggu, tetapi hanyalah saki-baki lebihan daripada mereka yang berusaha untuk mendapatkannya terlebih dahulu.” ~ Abraham Lincoln

Tun Dr. Mahathir bin Mohamad

“Kita berada di dunia yang mencabar. Yang malas akan ketinggalan. Cuma yang berusaha akan berjaya.” ~ Tun Dr. Mahathir bin Mohamad

Sir Richard Branson

“Jika seseorang menawarkan kepada anda satu peluang yang luar biasa tetapi anda tidak pasti anda boleh atau tidak untuk melakukannya, katakan ya, kemudia, belajar bagaimana untuk melakukannya.” ~ Sir Richard Branson (Pengasas Virgin Group)

Mark Zuckerberg

“Risiko yang paling besar adalah tidak mengambil sebarang risiko. Dalam dunia yang berubah dengan cepat, satu-satunya strategi yang dijamin gagal adalah tidak mengambil risiko.” ~ Mark Zuckerberg (Pengasas Facebook)

Jack Ma

“Kita tidak pernah kekurangan wang, kita kekurangan orang yang berimpian yang sanggup mati demi impian mereka.” ~ Jack Ma (Pengasas Alibaba)

Jeffrey Preston Bezos

“Soalan yang biasa ditanya didalam perniagaan adalah “kenapa”? Itu adalah soalan yang bagus, tetapi soalan yang sepatutnya ditanya adalah “kenapa tidak?” ~ Jeffrey Preston Bezos ( Pengasas Amazon)

Majalah Niaga

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *