Posted on Leave a comment

19 Barang Di Rumah Yang Mungkin Kau Tak Sedar Ada Tarikh Luput

Sebenarnya ada 19 barang dalam rumah kita yang kita tak sedar ada tarikh luput . Ini penting kita tahu, untuk menjaga kesihatan badan semua!

1. Bantal- Luput antara 2-3 tahun.

Bantal apabila cecah usia penggunaannya selama 2-3 tahun, ia mula menjadi tempat pembiakan bakteria dan kuman. Secara tak langsung ia menjadi punca utama masalah kesihatan anda. Walau mahal mana pun bantal yang dibeli,bila sampai tamat tempohnya, sebaiknya dibuang.

2. Selipar – Luput dalam masa 6 bulan sahaja.

Selipar adalah habitat paling sempurna untuk fungus atau kulat. Walaupun tempoh luputnya 6 bulan, saat pertama kali selipar itu jejakkan tapaknya ke tanah, bakteria dah mula membiak. Pastikan selipar dibasuh kerap, selepas 6 bulan, ia perlu diganti baru.

3. Span Mandi – Luput dalam masa 2 minggu sahaja.

Bila hari-hari dah sental badan, mestilah banyak bakteria yang disisihkan daripada badan melekat ke span tadi. Jadi, cara terbaik adalah untuk tukar span mandi 2 minggu sekali atau dengan rendamkannya ke dalam air panas 100 celsius bagi mematikan bakteria.

4. Tuala – Luput antara 1-3 tahun.

Walaupun anda membasuh tuala secara kerap, masalah bakteria tetap tak dapat diselesaikan, oleh itu, apabila tiba masanya, maksima 3 tahun penggunaan, tukarlah kepada tuala yang baru. Jangan guna pada tubuh badan tuala yang sudah relai benangnya.

5. Berus Gigi – Luput dalam masa 3 bulan.

Jika anda batuk atau selsema, bila dah sembuh jangan guna lagi berus gigi tersebut, ganti yang baru. Kalau tak, penyakit yang sama akan berulang sebab bakteria tadi dah berkumpul dan cemari berus gigi. Berus gigi mesti dalam keadaan baik dan jangan guna sampai kerinting.

6. Hydrogen Peroxide (first aid antiseptic) – Luput dalam masa 2 bulan sahaja.

Selepas ‘seal’ botol dibuka, hanya 2 bulan sahaja kandungan di dalamnya akan aktif. Selepas 2 bulan, cecair tersebut menjadi air biasa. Tapi, jika ia tak prnah digunakan dan tertutup rapi, boleh tahan sehingga 1 tahun.

7. Penyikat Rambut – Luput dalam masa 1 tahun sahaja. Sebaiknya sikat dibasuh dengan air panas 1 minggu sekali dan diganti setiap 1 tahun.

8. Minyak Wangi – Luput antara 3-4 Tahun.

EDP mengandungi essential oil yang hanya mampu bertahan selama 3 tahun di dalam bekas kedap udara. Namun bagi EDT, ia mampu bertahan selama 4 tahun.

9. Puting Bayi – Luput dalam masa 2-5 minggu sahaja.

Puting wajib diganti setiap 5 minggu, tidak kira keadaannya masih elok atau tidak.

10. Child Car Seat – Luput antara 6-10 tahun.

Selepas tempoh ini, struktrur car seat akan mula rosak terutama pada bahagian span. Ini bermakna ia tidak lagi selamat digunakan.

11. Bra – Luput antara 1-2 tahun.

Pun begitu, apabila struktur bra tidak lagi selesa untuk dipakai seperti bentuk asal, ia petanda anda wajib menukarnya tanpa perlu menunggu selama tempoh 1 tahun.

12. Kasut Sukan – Luput sebaik struktur berubah.

13. Rempah-ratus – Luput antara 1-3 tahun.

Rempah-ratus seperti kayu manis, bunga lawang, cengkih dan pelaga akan mula hilang rasa dan aroma bila disimpan lebih dari 1-3 tahun. Berbeza bagi rempah yang telah diproses menjadi serbuk, tempoh luputnya lebih cepat iaitu selama 6 bulan.

14. Tepung – Luput dalam Masa 6-12 bulan.

Apabila melebihi tempoh luput, tepung akan mula dihadiri parasit dan ulat tepung (kutu).

15. Pemadam Kebakaran – Luput dalam masa 15 bulan.

Jika terdapat sebarang kerosakan pada pemadam seperti retak, berkarat dan klip patah, ia perlu diselenggara dengan kadar segera.

16. Penyambung Elektrik (extension) – Luput antara 1-2 tahun.

17. Penyembur Pembasmi Kuman – Luput dalam masa 3 bulan.

18. Pencegah Nyamuk (mosquito repellent) – Luput dalam masa 2 tahun.

19. Power Soket – Luput dalam masa 4-5 tahun

Walaupun tiada tarikh luput, namun pakar menasihati agar ia diganti setiap 4-5 tahun bagi mengelakkan masalah litar pintas. Bila power soket mula keras atau sukar ditekan dan berwarna, ia wajib diganti.

Twitter Syed_mf

Apemazing

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *