Posted on Leave a comment

5 Cara Untuk Dapatkan Pelanggan Baru Dengan Mudah

Terdapat pelbagai teknik yang boleh anda gunakan untuk mencari pelanggan baru sekaligus dapat meningkatkan jualan. Adalah lebih baik untuk memahami pelbagai pilihan yang anda ada untuk menentukan cara yang paling berkesan untuk menarik pelanggan baru.

Pada zaman yang sedia mencabar ini, ketekunan dalam merancang ‘plan’ bisnes adalah perkara paling utama yang perlu ditekankan. Jangan hanya duduk sahaja tanpa melakukan apa-apa kerana pelanggan tidak akan datang bergolek kepada anda. Anda yang perlu golekkan diri mencari pelanggan.

Jangan risau banyak tips dan cara yang boleh dicuba untuk dapatkan pelanggan baru. Di sini Tim Majalah Niaga akan berkongsi 5 cara untuk anda dapatkan pelanggan baru dengan mudah! Jom baca.

#1-Produk Bundle.

Anda boleh “bungkus” beberapa produk atau perkhidmatan bersama-sama untuk harga istimewa untuk cuba mendapatkan pelanggan sedia ada untuk mencuba beberapa tawaran ini.

Contohnya, buat bisnes jual tudung dan pakaian muslimah. Oleh yang demikian anda boleh gabungkan produk tudung dan blaus dengan pakej penawaran harga istimewa. War-warkan tawaran tersebut kepada pelanggan lama. Mereka akan bercakap-cakap tentang keistemewaan bisnes anda kepada pelanggan baru untuk membeli.

#2-Tingkatkan Jualan

Meyakinkan kakitangan jualan anda untuk kembali kepada pelanggan sedia ada dan cuba menjual produk atau perkhidmatan berkaitan kepada pelanggan tersebut.

Contoh biasa adalah jaminan. Fikirkan berapa kali anda telah membeli elektronik dan orang jualan telah cuba menjual kepada anda pelan perkhidmatan lanjutan. Pelanggan kadang-kadang mengambil pakej tersebut setelah termakan umpan anda. Jadi, anda perlu bijak dalam menguasai pentas jual beli tersebut.

#3-Tawaran Di Dalam Maklumat.

Sekiranya pelanggan sedang mencari produk tetapi akan meletakkannya semula di atas rak, pastikan anda memberitahu mereka bahawa produk itu akan dijual pada minggu berikutnya.

Sekiranya anda memantau belanjawan dalam talian laman web anda, anda boleh menghantar e-mel kepada pelanggan sedia ada yang tidak melengkapkan penjualan dan menawarkan mereka diskaun untuk membuat pembelian.

#4-Fikirkan Tentang Ganjaran Pelanggan.

Seperti syarikat-syarikat penerbangan yang telah melakukan dengan selebaran kerap, tidak ada sebab perniagaan kecil tidak dapat memberi ganjaran kepada pelanggan yang baik dengan program kesetiaan.

Menawarkan diskaun pada hari lahir mereka atau untuk setiap pembelian ke sepuluh misalnya akan membuka laluan kepada pelanggan baru untuk merasai ganjaran yang dibuat.

#5-Beri Contoh Percuma.

Tawaran hadiah tidak semestinya akan membebankan anda jika kena dengan nilai yang diperuntukkan, tetapi ia boleh meningkatkan jualan dengan merasakan perasaan yang baik di kalangan pelanggan sedia ada.

Hal ini akan meyakinkan mereka untuk menyampaikan mesej atau sampel kepada rakan atau ahli keluarga, dan  meyakinkan mereka untuk membeli krim tangan atau ais krim terkini anda. Penuhkan bisnes anda dengan sampel anda untuk menarik lebih ramai pelanggan tentang kehebatan produk yang ditawarkan anda.

Sumber: Majalah Niaga

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *