Posted on Leave a comment

5 Kebaikan Mengambil Sarapan Pagi Yang Ramai Tidak Tahu

Jika anda gemar ponteng sarapan pagi, kami ingin berkongsi beberapa sebab mengapa anda dinasihatkan supaya mengubah cara anda itu.

Setiap kali kita bangun dari tidur, badan kita sebenarnya kekurangan tenaga dan sarapan adalah penting untuk mengembalikan semula tenaga yang hilang untuk anda mulakan hari seperti biasa.

1. Sarapan boleh menurunkan berat badan

Tahukah anda, sarapan pagi boleh membakar kalori dalam badan? Sarapan pagi setelah semalaman perut kosong secara tidak lansung boleh meningkatkan metabolisme dan bererti proses pembakaran kalori akan menjadi lebih efisen.

2. Sarapan mampu tingkatkan kemampuan otak

Kajian yang dibuat di Universiti Swansea Wales mendapati sebahagian tenaga dalam bentuk glukosa telah habis digunakan sebelum kita tidur.

Oleh itu, sarapan pagi yang mengandungi glukosa akan digantikan semula dan ia juga merupakan salah satu bahan yang sangat penting untuk otak yang cerdas.

3. Membantu menunjukkan teladan yang baik

Jika anda mempunyai anak-anak, anda sentiasa mahu menunjukkan contoh yang baik bagi mereka dan dengan adanya sarapan, anda akan menunjukkan kualiti kepimpinan melalui teladan.

4. Landasan yang betul untuk menurunkan berat badan

Bersarapan pagi adalah landasan yang betul sekiranya anda mahu atau berniat untuk menurunkan berat badan.

Penyelidik telah mendapati bahawa orang-orang yang makan sarapan pagi lebih cenderung untuk mengekal dan mengurangkan berat badan.

Walaupun orang skip sarapan dengan harapan berat mereka akan turun dan makan lebih semasa tengah hari akan menyebabkan berat badan akan bertambah.

5. Tingkatkan metabolisme badan

Paras gula dalam darah adalah rendah pada waktu pagi oleh itu, anda perlukan tenaga untuk mengimbangkan semula paras gula dalam darah.

Anda perlu makanan yang boleh memberi tenaga diwaktu pagi untuk memastikan metabolisme sentiasa berterusan. Sebaiknya-baiknya, anda harus sarapan dalam tempoh dua jam selepas bangun dari tidur.

Semoga memberi manfaat.

 

Sumber: wanista

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *