Posted on Leave a comment

5 Rahsia Bagaimana Air Asia Berjaya Dalam Pemasaran.

Jika anda diberi peluang, penerbangan mana yang menjadi pilihan anda untuk merentasi langit biru? Pastinya penerbangan yang menawarkan kos yang murah yang berbaloi-baloi.

Yang akan melekat di minda anda tatkala membuat pilihan pastinya, penerbangan yang sinonim dengan warna merah iaitu syarikat penerbangan AirAsia.

Bagaimana Air Asia kekal bertahan malah makin hari makin bertambah pelanggan yang menjadikan Air Asia sebagai pilihan utama. Dalam tempoh setahun sahaja Tony Fernandes telah berjaya menyelesaikan masalah beban hutang syarikat. Prestasi Air Asia semakin bergemerlapan seiring dengan keuntungan yang diperolehi.

Air Asia ditubuhkan pada tahun 1993 dan mula beroperasi pada tahun 1996. Pada awal penubuhannya ianya diasaskan oleh syarikat kepunyaan kerajaan iaitu DRB-HICOM. Rentetan hutang yang bertimbun, Tony Fernandes melalui syarikatnya Tune Air Sdn Bhd nekad mengambil syarikat tersebut.

Lihat bagaimana gahnya Air Asia setelah beralih tangan. Nasib menyebelahi Tony Fernandes dan hari ini beliau mampu tersenyum bangga melihat hasilnya. Jom lihat bagaimana teknik pemasaran yang dilakukan Air Asia ini.

#1-Tagline Yang Menarik Dan Kreatif

Tagline Kini, `Semua Orang Mampu Terbang’ atau Now Everyone Can Fly telah melonjakkan penjenamaan AirAsia sehingga menguasai seluruh dunia.

Tagline yang simple tapi maksud yang disampaikan kena dengan perkhidmatan yang di tawarkan. Tidak perlu ayat atau perkataan yang canggih cukup untuk sebaris ayat yang boleh dihadam dalam minda semua peringkat umur dengan senang dan tidak membebankan.

#2-Penggunaan media sosial

Penggunaan Facebook sebagai alat pemasaran merupakan trend terkini di dalam dunia perniagaan. Percuma dan mudah untuk digunakan, Facebook turut membolehkan peniagaan berskala kecil turut sama melakukan aktiviti pemasaran seperti mana perniagaan berskala besar.

Lihat bagaimana bos besar Air Asia, Fernandes sendiri aktif dalam menggunakan media sosial ini. Beliau percaya hubungan yang akrab dengan media sosial memberi impak kepada penjualan tiket syarikatnya.

Lihat bagaimana Air Asia berjaya mencipta rekod menjual 500,000 tiket penerbangan hanya dalam masa 24 jam melalui Facebook sekaligus menjimatkan sebahagian kos pemasaran mereka.

#3-Jenama Yang Kukuh

Sesuatu yang perlu anda pelajari dengan syarikat ini ialah jenama yang kukuh. Setelah mengenal pasti sasaran, mereka mula memilih jenama yang dapat mengambarkan perkhidmatan yang ditawarkan iaitu Air Asia.

Lihat bagaimana jenama itu benar-benar telah menakluk seluruh Asia. Jenama yang sangat mudah untuk difahami oleh pelanggan. Pelanggan tidak perlu fikir penat berfikir tentang apa yang Air Asia boleh tawarkan kepada mereka.

#4-Pemasaran Online Terus Kepada Pelanggan

Kuasa internet digunakan sepenuhnya oleh Fernand untuk merealisasikan visi Air Asia dalam menakluk pelanggan seluruh Asia. Mereka tidak perlukan ejen pelancongan untuk melariskan tiket.

Internet dan e-Commerce menjadi tunjang utama dalam mengatur langkah menyebarkan setiap promosi di laman web. Semua itu dilakukan sendiri oleh Air Asia. Kuasa telefon pintar diterokai sepenuhnya oleh pihak Air Asia. Segalanya dihujung jari.

#5-Sasaran pasaran

Mereka mensasarkan golongan yang tidak pernah merasai menaiki kapal terbang kerana itu konsep yang digunakan adalah penerbangan tambang murah. Satu peluang yang sangat direbut oleh rakyat Malaysia yang rata-ratanya tidak mempunyai pendapatan tinggi.

Bijak dalam mensasarkan pasaran menjadikan AirAsia pilihan utama yang tidak akan diragui. Kerana mesejnya mudah dan jelas. Iaitu menyelesaikan masalah kepada pelanggan yang mahu menaiki kapal terbang dengan bajet yang murah dan berbaloi. Sasaran pasaran mereka tepat jadi keuntungan mereka juga ligat!

Perkongsian Dari: Majalah Niaga

Hantar perkongsian artikel anda di sini -> https://www.layarsukses.com/hantar-artikel

 

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *