Posted on Leave a comment

5 Sebab Utama Orang Follow Instagram Cristiano Ronaldo

Siapa tak kenal dengan pemain bola sepak paling disegani masa kini CRISTIANO RONALDO.Yang menariknya pemain selain baru pindah ke kelab baru Juventus FC, ada satu lagi perkara menarik tentang lelaki berimej maskulin ini, beliau merupakan individu kedua miliki pengikut teramai di Instagram dengan 139 juta selepas penyanyi Selena Gomez 141 juta.

Beliau bukan penyanyi dan pelakon, yang kita sedia maklum miliki pengikut dan peminat masing-masing tetapi kenapa agaknya beliau ramai follower? Apa keistimewaan Cristiano? Apa isi yang Cristiano kongsikan sampai ramai orang menekan butang ‘follow’ di Instagramnya?

1. Family Man

Cristiano Ronaldo selalu sibuk dengan latihan dan permainan tetapi bila beliau tidak berada di atas padang, beliau banyak menghabiskan masa dengan orang tersayang. Keluarga sangat penting baginya, dan beliau menunjukkan ini dengan cara meraikan dan menghargai masa dengan kawan dan keluarga.

Bintang Portugal ini mempunyai 4 orang anak. Masa lapangnya akan dihabiskan bersama anak-anak, menjaga keperluan mereka dan mungkin disebabkan itu ramai orang mengagumi sikapnya.

2. Seorang Yang Pemurah

Cristiano Ronaldo antara pemain bola sepak terkaya di dunia, terima kasih kepada setiap endorsement yang diperolehnya. Untuk setiap kekayaan yang datang, lelaki 30-an ini tidak lupa untuk melakukan kerja amal supaya apa yang diperolehinya dapat dikongsi bersama orang memerlukan. Ronaldo banyak terlibat dan sering membantu ramai orang miskin dan menyumbang wang kepada NGO.

Sebagai contoh, beliau pernah membayar $83,000 untuk pembedahan seorang kanak-kanak berusia 10 tahun. Selepas memenangi Liga Juara-Juara pada tahun 2016, Ronaldo menyumbangkan bonusnya kepada amal kebajikan.

3. Bekerja Keras Dalam Setiap Kejayaan

Memulakan kerjayanya di Sporting seterusnya ke Manchester United, Real Madrid dan sekarang di Juventus FC telah mengubah dirinya sebagai seorang profesional dalam sukan bola sepak. Ronaldo memenangi gelaran pertama FIFA Ballon d’Or pada 2008. Ronny tidak pernah berputus malah terusan menjadi yang terbaik di dunia. Kini, beliau mempunyai 5 Ballon d’Ors.

Ballon d’Or “Bola Emas” atau selalu disebut Pemain Bola Sepak Terbaik Eropah ialah sebuah anugerah tahunan untuk bola sepak. Anugerah ini diberikan kepada pemain yang telah terpilih kerana telah melakukan aksi terbaik selama musim sebelumnya. Pada tahun 2010, anugerah ini telah digabungkan dengan anugerah Pemain Terbaik Dunia FIFA.

4. Sangat Disiplin Menjaga Kesihatan

Cristiano Ronaldo dikenali kerana obsesi dengan rutin latihannya. Boleh dikatakan badannya yang ringan membantu beliau membolosi pemain pertahanan setiap kali beraksi. Beliau telah berubah dari seorang lelaki kurus ke bintang yang berotot. Ronaldo mengikuti diet yang ketat untuk mengekalkan badannya yang berotot. Tidur awal, mengelakkan parti leat malam dan tidak minum alkohol untuk mengekalkan stamina tubuhnya.

5. Semangat Berpasukan

Beliau tidak bermain seorang tetapi sepasukan. Ronaldo memastikan pasukannya menerima kredit yang sewajarnya apabila mereka menang. Ronaldo sentiasa memotivasi rakan pasukan dan memberikan yang terbaik untuk mereka. Semasa Euro 2016, beliau dilihat menggalakkan Joao Moutinho untuk mengambil penalti semasa saat penting. Pada perlawanan akhir menentang Perancis, dia juga menggalakkan Eder untuk menjaringkan gol dan merebut gelaran.

Sumber : sportskeeda

 

 

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *