Posted on Leave a comment

6 Tip Elak Di Tipu Ketika Urusniaga Jual Beli Gajet Online

Trend berbelanja online kini semakin menjadi-jadi. Bukan produk fesyen serta alatan rumah saja, malah gajet mahupun barangan elektronik sudah mula dijual beli namun pembeli masih tidak dapat lari dari ditipu penjual yang tidak henti mengambil kesempatan.

1.  PELAJARI SPESIFIKASI PRODUK

Sebelum memutuskan untuk membeli sebarang gajet atas talian, sebaiknya anda mempelajari terlebih dahulu perincian serta spesifikasi gajet yang ingin anda beli. Ia agak berbeza dari membeli produk fesyen dan sebagainya. Carilah rujukan sebanyak mungkin agar anda tidak tertipu dengan barang yang boleh diklasikasikan palsu.

2. JANGAN TERGODA DENGAN HARGA MURAH

Pernah terfikir kenapa ‘barang baik selalunya berkualiti’? Tepat sekali. Jangan sesekali mudah tertarik mahu tertipu dengan penjualan gajet yang terlampau murah sehingga tidak masuk dek akal. Jika namanya pun gajet, harga mahal kebiasaannya adalah produk yang asli. Be curious when you buy!

3. LIHAT TESTIMONI

Sama juga jika anda membeli produk kecantikan di atas talian. Testimoni adalah cara yang amat selamat dan sesuai buat anda yang sudah biasa membeli online. Pilihlah penjual yang tidak takut menyertakan sekali testimonial mahupun komen dari pembeli. Baca komen-komen tersebut.

 4. BANDINGKAN

Atas lambakan penjual atas talian yang tumbuh bak cendawan selepas hujan, tidak salah jika anda meluangkan sedikit masa membandingkan harga gajet yang ingin anda beli. Ya, pastinya kita inginkan harga yang murah namun jangan kerana anda tidak meluangkan masa membandingkan harga, anda terlepas tawaran yang lebih baik.

5. PERKHIDMATAN LEPAS BELI

Penjual yang baik dan boleh dipercayai pasti akan menawakan perkhidmatan lepas beli yang sewajarnya anda pertimbangkan. Sekiranya penjual menawarkan wang pulangan, perkhidmatan baiki sekiranya rosak, khidmat nasihat atau sebagainya.

6. SISTEM PEMBAYARAN

Sebaiknya anda memilih sistem pembayaran yang selamat dan selesa buat anda. Pembayaran paling strategic adalah melalui sistem COD atau cash on dilivery.

Sumber: Maskulin.com

Hantar perkongsian artikel anda di sini -> https://www.layarsukses.com/hantar-artikel

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *