Posted on Leave a comment

6 Tips Kejayaan Dari Pengasas KFC, Colonel Sanders.

Anda suka makan KFC? Pastinya ia merupakan ayam goreng paling sedap untuk dinikmati tidak kira golongan muda atau tua. Colonel Sanders adalah nama yang dikenali ramai sebagai pengasas restoran KFC.

Beliau adalah tokoh usahawan yang boleh dijadikan inspirasi dalam selok belok dunia perniagaan ini. Ketokohan beliau dalam bidang perniagaan terbukti apabila beliau berjaya menempatkan KFC sebagai satu jenama terkenal dunia.

#1-Belajar Untuk Suka Dengan Pekerjaan

Di awal 1900-an, pada umur 10 tahun, Sanders memulakan pekerjaannya yang pertama di ladang untuk menyara ibu tunggalnya serta adik-beradik. Tapi malangnya pekerjaan itu tidak bertahan lama.

Kerjanya terganggu oleh burung-burung biru dan tupai-tupai merah dan lain-lain haiwan sehingga kerjanya tidak dapat disiapkan.

Kerana itu Sanders dipecat. Dan ketika dia pulang ke rumah dengan hanya 2$, dia dimarahi ibunya. Ketika itu Sanders berazam untuk memuaskan hati majikannya — bekerja dengan lebih tekun.

Majikan barunya seorang peladang Jerman bernama Henry Monk. Setelah berusaha untuk menebus kesalahan pada ibunya, Sanders bekerja keras di ladang

Sanders berpegang pada kata-kata Monk, “Buat segala apa yang anda boleh, & buat yang terbaik anda boleh. Itulah cara untuk

#2-Jangan Takut Untuk Ubah Kerjaya Anda

Sebelum Sanders menjadi Colonel yang kita kenali, dia pernah bekerja melalui pelbagai pengalaman bekerja. Dia pernah bekerja sebagai buruh untuk tentera, bomba keretapi, pekerja landasan keretapi, penjual insurans, obstetrik dan usahawan bot feri. Selepas mendapat tawaran pajakan stesen pam Standard Oil, takdirnya untuk menjadi pengasas KFC bermula.

Sanders berumur 65 tahun ketika membuka franchais KFC. “Jangan berputus asa di umur 65, mungkin ‘bot’ anda belum sampai.” Katanya di dalam sebuah temuramah.

#3-Tambah ‘Nilai’ Selagi Mana Anda Boleh

Apa yang pelanggan anda mahukan dari produk atau servis anda? Sekarang, cuba tambahkan nilainya. Contohnya, ketika Sanders mengambil alih stesen pam Standard Oil, tiada siapa yang mahu membeli darinya kerana dia adalah orang baru. Sanders perlu fikirkan sesuatu untuk menambat hati penduduk di situ.

“Saya ingat ketika saya merantau menjual tayar kereta dulu, ada satu tempat ini memberikan servis yang saya belum pernah jumpa sebelum ini. Mereka mengelap cermin kereta saya. Itu sahaja, sangat mudah.” kata Sanders.

Pelanggan datang untuk mengisi minyak, tetapi mereka dapat lebih dari itu. Bukan sahaja servis mengelap cermin kereta, malah Sanders sediakan servis isikan angin tayar kereta. Pelanggan berpusu-pusu untuk merasai servis di stesen itu. Hasil jualan stesen itu meningkat 3 kali ganda dan mencatat rekod baru.

Malangnya, perniagaan Sanders bankrap di akhir 1920-an — bermulanya dia mengalami kemurungan — apabila Kentucky mengalami kemarau berpanjangan. Peladang-peladang tidak mampu untuk mengisi minyak di stesennya.

Namun, reputasi hebat Sanders dalam mengendali stesen dikenali ramai, dan Shell menawarkannya sebuah stesen pam minyak tanpa perlu bayar sewa jika dia setuju untuk berpindah ke Corbin Kentucky.

Di sini bermulanya cerita tentang KFC. Apabila pemandu lori memberitahunya bahawa di kawasan tersebut tiada restoran atau tempat makanan yang sedap, Sanders nampak peluang untuk menambah nilai di situ.

#4- Lakukan Semua Yang Anda Boleh Dan Lakukan Terbaik

Sanders meletakkan kemahiran memasaknya yang sederhana dan mudah untuk digunakan dengan baik. Dia menubuhkan meja makan sendiri dan enam kerusi di bilik yang dipasang di stesen servis dan mula melayani makanan panas kepada pelanggan yang lapar. Tiada menu, tiada pilihan, hanya makanan yang berkualiti.

Tetapi beliau melakukan dengan baik dan penuh kesungguhan. Beliau tidak gentar dengan cabaran. Beliau tidak takut gagal dan berjaya pada akhirnya. Kuncinya satu, lakukan perkara itu dengan terbaik dan jangan pernah mengalah.

#5- Kuasai Bidang Teknologi Dan Eksperimen

Ayam goreng bukan menu Kolonel pada mulanya, kerana ia mengambil masa terlalu lama untuk memasak. Pada tahun 1939, periuk tekanan telah diperkenalkan beliau mengambil peluang dengan bereksperimen memasak ayam goreng.

Dia berjaya. Menjelang tahun 1940, beliau telah menyempurnakan resipi rahsianya dengan 11 herba dan rempah-rempah dan dia boleh memasak ayam goreng segar hanya dalam tempoh kurang lapan minit.

Sebagai usahawan untuk mengecapi kejayaan anda mesti berani mencabar diri mencari teknologi baru dan bagaimana penggunaan inovatif mereka boleh meningkatkan perniagaan anda.

#6-Jangan Takut Tangan Anda Kotor

12 tahun kemudian, Sanders memperkenalkan ayam gorengnya kepada seorang kawan, Pete Harman di Salt Lake City. Dia memasak ayam goreng untuk Harman dan isterinya sendiri, dengan harapan Harman akan menjual ayam itu di restorannya.

Tetapi, Harman tidak membuat apa-apa janji, tetapi melakukan ujian. Ia ternyata menjadi hit dengan pelanggannya dan Harman setuju untuk menjual ayam Kolonel secara kekal. Restoran Harman menjadi francais KFC pertama.

Sedaya upaya beliau berusaha sendiri dalam menyediakan ayam goreng yang berkualiti kepada para pelanggannya dan akhirnya beliau berjaya melakukannya.

Majalah Niaga

 

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *