Posted on Leave a comment

7 Tips Yang Sangat Membantu Untuk Naikkan Bisnes Anda!

Masalah terbesar bagi orang bisnes adalah apabila mereka mengatakan bahawa mereka tahu selok belok bisnes sebenarnya. Tetapi?

Hakikatnya, anda tahu tentang perkara ini tetapi anda tidak melaksanakan sepenuhnya walaupun sekecil-kecil perkara, ianya memberikan impak yang besar dalam perniagaan yang diusahakan anda.

Jangan biarkan perkara itu berlaku kepada anda. 7 tips yang dijamin untuk membantu anda dan syarikat anda untuk terus berdiri gah dalam bisnes!

#1-Pastikan Anda Ada Wang Tunai Di Bank.

Jika anda tahu bahawa anda mempunyai aliran tunai atau masalah kecairan yang akan datang, perbaiki sekarang. Apalagi cepat-cepat pergi chek akaun bank masing-masing. Masih ada duit tak? Atau masih ada tapi sen sen sahaja. Alamak! Kecairan wang tunai di bank telah berlaku.

Bertindak sekarang sebelum terlambat. Cepat asingkan keuntungan yang dapat dan mulalah bekukan dalam bank sekarang. Jangan lambat-lambat!

#2-Perbaiki Pengurusan Bisnes Anda.

Aduan diterima dan kebanyakannya dianggarkan 90 peratus daripada semua masalah adalah masalah pengurusan. Apabila keadaan tidak berjalan dengan baik, tempat pertama mencari jawapan adalah di cermin.

Cermin diri sendiri ke? Berbalik kepada soal pengurusan, anda perlu mahir dalam tindakan. Jangan sewenang-wenangnya buat keputusan yang malang. Tidak perlu untuk rombak semula pengurusan tetapi carilah jalan keluar untuk memperbaiki setiap kelemahan.

#3-Jaga Pekerja Anda.

Ini berlaku untuk setiap syarikat, besar dan kecil. Kos kehilangan pekerja yang terpaksa ditanggung anda, namun anda  jarang mengambil masa untuk memastikan pekerja anda termotivasi, dicabar, dan dikompensasi dengan baik.

Asuhlah pekerja dengan sebaiknya. Beritahu mereka matlamat syarikat dan bersama-samalah dalam meletupkan syarikat. Kadang-kadang anda pasti pening dengan ragam setiap pekerja yang berbeza-beza tetapi jika anda pandai mengawalnya, pasti kelebihan itu milik anda sepenuhnya.

#4-Katakan “Ya” Atau “Tidak” .

Dua perkataan yang paling penting pemilik perniagaan dan pengasas mempunyai pelupusan mereka adalah “ya” dan “tidak.” Belajarlah untuk mengatakan ya atau tidak. Dan itu bermakna menjadi tegas.

Sebab perkataan ini yang paling penting untuk memberi tumpuan, untuk menjelaskan apa yang syarikat anda lakukan, dan ainya akan menjelaskan pada semua perkara yang akan atau telah dilakukan.

#5-Jadi Pendengar Setia Pelanggan Anda.

Hakikatnya, betapa sedikit usahawan yang paling menghargai pelanggan mereka, bukan sahaja maklum balas dan input mereka di antara maklumat paling penting akan berada dalam bank simpanan maklumat demi masa depan bisnes anda.

Pelanggan akan mula mengomel tentang banyak perkara yang melibatkan masalah yang dihadapi mereka. Sebagai orang bisnes anda perlu menjadi pendengar setia.

Walaupun adakalanya rasa penat menguasai diri, jangan lupa bahawa anda sedang menjual produk sendiri, jadi, ayuh perdengarkan halwa telinga anda kepada bakal pelanggan anda.

#6-Melindungi Dan Mempertahankan Harta Intelektual Anda.

Kebanyakan anda tidak mengetahui perbezaan antara hak cipta, tanda dagangan, rahsia perdagangan, dan paten. Itu tidak boleh diterima. Jika anda tidak melindungi dan mempertahankan IP anda, anda akan kehilangan satu-satunya kelebihan daya saing anda.

Kesedaran perkara ini masih ditahap bawah kerana kebanyakan usahawan merasakan hal ini hanya sekadar hal remeh tetapi jika produk anda berjaya dijual dan selepas itu ditiru pasti anda mula mengelabah dan salahkan sana sini sedangkan jalan telah diberi.

#7-Jalankan Perniagaan Anda Seperti Perniagaan.

Terlalu banyak usahawan menjalankan perniagaan mereka seperti pemilikan kewangan peribadi mereka. Idea buruk. Idea yang sangat buruk. Membina entiti perniagaan yang betul dan memisahkannya daripada kehidupan peribadi anda.

Jangan sesekali merasakan keuntungan berjuta dalam bank syarikat itu adalah milik peribadi anda. Wang berjuta itu telah terikat dengan komitmen syarikat sepenuhnya walau hakikatnya sejak azali syarikat itu adalah milik anda. Bisnes tetap bisnes!

Majalahniaga.com

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *