Posted on Leave a comment

9 Rahsia Tambah Followers Instagram Tanpa Perlu Anda Following!

Jika anda mengunjungi sebuah kedai, dan anda melihat kedai sebelah lebih banyak pelanggan, kedai manakah yang anda akan masuk? Pastinya kedai yang ramai pelanggan kan?

Begitulah juga IGshop. Pelanggan akan lebih tertarik dengan Igshop yang mempunyai lebih ramai follower berbanding following. Sebab apa? Sebab dari azali yang paling banyak orang kunjungi itu lebih baik dan bagus.

Nampak kesan daripada ramai follower  berbanding following? Ianya akan menampakkan Igshop anda laku keras. Oleh yang demikian, pastinya potential customer akan ada ramai di situ.

Apakah rahsia yang membolehkan anda menambah followers di Instagram tanpa perlu anda following orang lain dahulu? Jom kita baca artikel ini sampai habis.

#1-Hashtag Biar Power

Sekarang dah jadi trend, usahawan menggunakan sehingga lebih dari 30 hashtag. Bukan suka-suka mereka gunakan hashtag banyak-banyak begitu. Nak tahu kenapa?

Sebab, nanti menyenangkan pelanggan untuk jejak anda. Dalam 30 hashtag yang digunakan pastinya salah satunya akan mudah untuk dijejaki oleh pelanggan.

Paling penting, hashtag yang bakal digunakan mestilah bersangkut paut dengan posting jualan anda. Jangan pula tersasar jauh dari mesej sebenar.

Bakal follower anda, pasti akan follow Ig Shop anda, oleh itu suapan Instagram anda mestilah menarik sehingga mempersonakan mata pelanggan untuk membeli dengan jayanya.

#2-Tinggalkan Jejak di Akaun Orang Lain

Sekiranya akaun anda meninggalkan laluan pada seseorang Instagram, maka orang yang tidak mengikuti akan timbul perasaan ingin tahu. Dan  kemungkinan mereka akan menjadi pengikut anda.

Untuk itu, cuba aktifkan komen atau menyiarkan secara aktif komen anda di Igshop orang lain. Walau bagaimanapun, elakkan spam dan ulasan yang tidak relevan, seperti “periksa IG, sis” atau lain-lain. Kerana komen yang menjengkelkan itu tidak akan disukai.

Ianya tidak relevan digunakan. Suntik kreativiti anda dalam meninggalkan jejak pada komen Igshop yang lain. Pastu komen anda yang bernas dan cantik akan menawan follower untuk mengunjungi Igshop anda.

#3-Promosi Pada Kawan-Kawan Rapat

Cara paling mudah untuk menambah pengikut adalah mempromosikan akaun Instagram anda kepada orang yang paling rapat. Minta mereka untuk follow akaun perniagaan anda.

Pastinya kawan-kawan rapat anda bersedia untuk follow tanda sokongan kepada perniagaan yang dijalankan anda. Anda tidak perlu follow kembali, kerana akaun itu bukan akaun peribadi, tetapi khusus untuk perniagaan.

#4-Beritahu Lokasi Posting

Selain hashtags, pelanggan juga boleh menjejak anda berdasarkan lokasi posting. Jadi, cuba muatkan lokasi pada setiap catatan.

Misalnya, jika perniagaan dalam talian anda berpusat di Kedah, kemudian pilih lokasi Baling, Kedah, sehingga pelanggan yang mencari Instagram berdasarkan lokasi tersebut akan menemui posting anda.

Mungkin anda bernasib baik, kerana orang yang secara tidak sengaja mengintai walaupun berminat dalam akaun perniagaan anda dan menjadi pengikut.

#5- Feed IG Wajib Curi Tumpuan

Selain kandungan berkualiti, perhatikan feed Instagram untuk menjadikan akaun anda lebih menarik dan berjaya mencuri tumpuan pelawat. Berusaha untuk menyusun paparan akaun secara kemas dan estetik.

Sebagai contoh, satu gambar setiap baris menggunakan garis yang sama atau mempunyai nada warna yang sama. Ia memerlukan usaha dan kreativiti.

Walau bagaimanapun, ia patut dicuba kerana ia menjadikan akaun anda kelihatan lebih profesional.

#6- Konten Mesti Jelas

Konten mestilah meletup-letup dalam minda pelawat. Kandungan juga hendaklah bermaklumat, menghiburkan, dan tidak kelihatan kabur. Walau bagaimanapun, ia juga harus relevan dengan jenis perniagaan yang sedang dijalankan.

Untuk itu, pertimbangkan kualiti gambar dan video yang akan dipaparkan, termasuk kualiti kapsyen atau perihalan siaran. Anda juga mesti mencipta kandungan promosi perniagaan secara kreatif tanpa perlu melihat iklan.

Jika kandungan anda disukai, pengikut akan setia dan memberi tanda suka dan meninggalkan komen. Orang yang tidak mengikuti juga mungkin berminat mengikuti akaun anda. Akhirnya, pengikut boleh tumbuh secara organik, tanpa perlu membeli bajanya.

#7- Jadual Posting Pada Masa Puncak

Bagi anda yang menggunakan akaun Instagram untuk perniagaan, anda boleh mengenal pasti pengikut pada waktu puncak bila, pelanggan anda sedang berkeliaran di IG. Anda boleh mengetahui purata masa pengikut anda bermain Instagram setiap hari.

Jadi anda boleh tahu masa yang tepat untuk memuatnaik posting anda. Dan apabila anda memuat naik sesuatu, pelanggan dapat melihat siaran dan mungkin memberi secara langsung atau meninggalkan komen.

#8-Buat Peraduan

Ramai pemburu contest atau peraduan dalam talian di media sosial. Anda boleh gunakan peluang ini dengan menawarkan mereka hadiah berupa wang tunai atau produk yang laku keras dalam jualan anda.

Caranya, buat peraturan untuk peserta dengan syarat mesti follow akaun anda, membuat repost atau meng-upload pos, dan hastadg nama akaun Igshop anda.

Mereka yang menang dan bertuah akan mendapat ganjaran. Sekaligus  akan menambah pengikut anda dan perniagaan anda semakin banyak diketahui oleh orang lain.

#9-Gunakan Kuasa Instafamous

Berkolaborasi dengan instafamous untuk membuat paid review produk anda. Selalunya pengikut emas instafamous ini akan 100 peratus percaya dengan keberkesanan review yang datangnya daripada orang yang benar-benar mereka percaya.

Jadi, gunakan peluang ini untuk naikkan follower anda. Tetapi kena labur sedikit modallah atas perkhidmatan yang digunakan. Tetapi hasilnya pasti tidak mengecewakan anda jika pemilihan instafamous itu tepat dan sesuai dengan produk yang hendak direview.

Majalah Niaga

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *