Posted on Leave a comment

Adakah Anda Seorang Peniaga Atau Usahawan? Mari lihat perbezaannya…

Persoalan di atas boleh menentukan bagaimana perniagaan anda dijalankan kerana pendekatan dan pemikirannya sangat berbeza. Kadang-kadang ada yang keliru dengan kedua-dua istilah ini adakah sama atau ada bezanya.

Seorang usahawan sudah pastinya adalah seorang peniaga tetapi seorang peniaga tidak semestinya seorang usahawan. Nak tahu yang mana satukah mencerminkan perniagaan yang anda jalankan sekarang? Jom tambah ilmu dengan membaca artikel ini.

Seorang peniaga lebih tertumpu pada urusan jual beli sahaja. Mereka mengambil barangan daripada pembekal dan menjualnya kepada pelanggan. Manakala usahawan pula melibatkan diri dengan usaha mencipta barangan keluaran sendiri. Seorang usahawan mempunyai daya kreatif dan inovatif.

Peniaga sentiasa berusaha untuk menambahkan keuntungan kepada perniagaannya. Tidak kira apa juga strategi pemasaran yang dilakukan asalkan keuntungan dapat diraih. Lain pula bagi usahawan yang lebih memfokuskan kejayaan dan kepuasan dalam perniagaan yang dijalankan dan bukan untuk keuntungan semata-mata.

Dari aspek ini peniaga lebih mudah kerana hanya menjual barangan yang sedia ada dalam pasaran tetapi persaingan dalam kalangan mereka adalah lebih ramai. Ini kerana kebanyakan peniaga menjual barangan yang sama cuma jenama yang berbeza. Usahawan pula berbeza kerana memperkenalkan barangan baru yang boleh menembusi pasaran.

Peniaga berfikir hanya untuk menyelesaikan masalah harian yang dialami oleh perniagaan mereka. Manakala usahawan pula berfikiran jauh ke hadapan dan sentiasa memikirkan cara untuk memajukan perniagaan untuk masa depan.

Keuntungan yang difokuskan oleh peniaga lebih tertumpu untuk jangka masa pendek. Usahawan pula sebaliknya dengan memikirkan keuntungan jangka masa panjang atas pelaburan yang dibuat meskipun pada permulaannya mungkin tidak mencapai keuntungan.

Jadi perniagaan anda kini lebih ke arah seorang peniaga atau usahawan? Anda yang tentukan kerana kini anda tahu perbezaannya.

 

Sumber: Majalah Niaga

Hantar perkongsian artikel anda di sini -> https://www.layarsukses.com/hantar-artikel

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *