Posted on Leave a comment

Apa Akan Berlaku Pada Badan Anda Jika Anda Mengambil 2 Biji Pisang Sehari?

Apa yang akan terjadi pada badan anda jika anda makan dua biji buah pisang? Tentunya badan anda memerlukan makanan yang sihat dan seimbang setiap hari. Makanan yang bagus dan baik selalunya datang secara semula jadi dan tidak melalui bahan-bahan yang telah diproses. Pisang bukan saja terkenal buat mereka yang ingin menurunkan berat badan, malah ia juga baik untuk sesiapa saja tak kira tua atau muda.

Pisang kaya dengan potassium, serat, vitamin C, dan B6 yang sihat, tetapi mereka tidak disyorkan untuk orang yang mempunyai keadaan tertentu. Dan kerana kami tahu anda tertanya-tanya, kami juga akan memberitahu anda berapa banyak pisang yang anda perlu makan agar anda tidak mengambilnya secara berlebihan.

Ini merupakan kandungan yang terdapat dalam dua biji pisang,

210 Kalori

Potassium 900 mg (24% RDA)

54 g Karbohidrat (18% RDA)

2 g Serat pemakanan (24% RDA)

28 g Gula

Protein 6 g (4% RDA)

Anda juga akan mendapat peratusan berikut RDA bagi nutrien penting ini:

2% Vitamin A

34% Vitamin C

2% Besi

40% Vitamin B6

Magnesium 16%

Ini pula antara manfaat yang anda akan dapat jika anda ambil 2 biji pisang sehari:

Manfaat besar pada RDA potassium anda

Ramai daripada kita tidak menyedari betapa pentingnya kalium untuk tubuh kerana kita tidak tahu dengan tepat apa kepentingannya. Potassium sebenarnya adalah salah satu nutrien yang paling penting kerana ia digunakan oleh setiap sel dalam badan untuk menghasilkan cas elektrik yang diperlukan untuk berfungsi dengan baik. Potassium juga memainkan peranan dalam menjaga kadar jantung stabil, mengekalkan tekanan darah yang sihat, dan mencetuskan pelepasan insulin apabila diperlukan untuk mengawal gula darah.

RDA untuk kalium dalam golongan dewasa yang sihat adalah antara 3,500-4,700mg sehari. Faktor lain seperti gaya hidup boleh menjejaskan jumlah yang disyorkan, jadi berbincanglah dengan doktor anda jika anda khuatir bahawa anda tidak mendapatnya dengan cukup. Tetapi dua pisang purata mengandungi kira-kira 900 mg kalium, jadi ia merupakan permulaan yang bagus. Sumber kalium lain yang baik termasuk kacang putih, kentang (putih dan manis), bayam, buah tembikai, dan sos tomato.

Membantu mengawal tekanan darah

Anda mungkin tahu bahawa terlalu banyak natrium adalah faktor risiko yang besar untuk tekanan darah tinggi. Apa yang anda tidak tahu bahawa ia sebenarnya adalah baki natrium dan kalium yang berfungsi untuk mengawal hipertensi. Pusat proses di buah pinggang, yang membantu mengawal tekanan darah dengan mengawal jumlah cecair yang disimpan dalam tubuh. Buah pinggang anda menapis darah anda dan menghisap cecair tambahan, yang diarahkan ke pundi kencing sebagai air kencing.

Ia adalah keseimbangan natrium dan kalium yang digunakan untuk menarik lebihan air dari aliran darah ke arah pundi kencing. Apabila baki dimatikan, lebih banyak lendir tersekat dan tekanan darah akan mula naik. Rata-rata, kurang daripada 2% orang dewasa AS memenuhi RDA harian mereka untuk potasium, yang bermaksud banyak orang mempunyai faktor risiko yang signifikan untuk hipertensi.

Dapat menurunkan risiko kanser

Diet yang tinggi dalam buah-buahan dan sayur-sayuran segar adalah penting untuk meminimumkan risiko kanser kerana anda mendapat dos harian nutrien tanpa tambahan garam, gula, pewarna makanan, dan bahan pengawet. Tetapi pisang sangat baik kerana ia tinggi vitamin C, yang penting dalam memerangi radikal bebas karsinogenik. Serat dalam pisang juga penting untuk mengawal sistem pencernaan, dan dianggap mengurangkan risiko kanser kolorektal.

Meningkatkan Kesihatan Jantung Anda

Mencapai keseimbangan natrium dan kalium yang betul juga penting untuk kesihatan jantung. Satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa orang yang mendapat sekurang-kurangnya 4,069 mg kalium setiap hari mempunyai risiko 49% lebih rendah daripada penyakit jantung iskemik daripada orang yang mendapat kurang daripada 1,000 mg. Pisang membantu kesihatan jantung dengan cara yang berbeza juga. Serat, vitamin B6, dan vitamin C semuanya berfungsi bersama untuk menyokong kekuatan jantung anda.

Dapat mengurangkan kesakitan pada perut

Sekiranya anda berjumpa dengan doktor dalam keadaan perut yang teruk, kemungkinannya dia mengesyorkan anda mengikuti diet BRAT. Yang bermaksud, pisang, beras, epal, dan roti bakar, diet BRAT terdiri daripada makanan asas yang mudah dicerna. Pisang sangat baik untuk menjaga sistem perut dan perut anda tidak mudah berasa sakit kerana kalium membantu menstabilkan keseimbangan elektrolit anda.

Hampir 30g Gula sehari

Mungkin ada anda alergi dengan perkataan gula, tetapi apabila ia dikaitkan dengan pisang, anda tidak perlu bimbang begitu banyak. Pakar menyarankan anda mengurangkan pengambilan gula tambahan, jenis yang dipam ke dalam makanan di mana ia tidak wujud secara semulajadi. Gula dalam pisang adalah semulajadi dan datang dengan dos serat yang sihat juga. Serat membantu melancarkan penghadaman (gula dan karbohidrat jika tidak membakar dengan cepat), dan menstabilkan impak gula darah anda. Oleh itu, pisang adalah makanan ringan tengah hari atau tambahan untuk makanan anda apabila anda perlu bertenaga.

Berhadapan dengan masalah besar jika pengambilan terlalu banyak

Sebagaimana yang telah kami sebutkan, kebanyakan orang kekurangan kalium, dan dua pisang keseluruhan sehari tidak akan memberikan RDA penuh. Anda perlu makan 7 atau 8 pisang untuk mendapatkan kalium harian yang cukup dari sumber itu sahaja.

Walau bagaimanapun, terlalu banyak kalium sama berbahaya seperti terlalu sedikit, Ia boleh memusnahkan otot jantung anda. Tetapi bagi orang yang sihat, mereka perlu makan 400 biji pisang sehari untuk sampai ke tahap kronik tersebut. Jadi, jangan terlalu obses makan pisang, ambil biarlah berpada-pada. Banyak lagi makanan yang anda boleh fokus untuk mendapatkan diet yang seimbang.

Sumber: Maskulin

 

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *