Posted on Leave a comment

Bagaimana Stress Menjadikan Anda Ketua Yang Hebat?

Stress memang merunsingkan tetapi stress juga mampu memberi kesan positif kepada bisnes jika anda menguruskannya dengan baik. Stress yang bagus adalah apa yang kita stresskan itu boleh memberikan keuntungan kepada bisnes kita.

Contohnya stress macam mana nak kembangkan bisnes kita. Maka kita akan berusaha untuk mencari ilmu yang mampu membantu kita memberikan idea untuk kembangkan bisnes.

Stress tanpa tindakan adalah tidak berguna juga. Jangan stress tanpa memikirkan solusi. Itu hanya akan membebankan diri dan memeningkan kepala sahaja. .

Apa yang ingin diketengahkan di sini bagaimana anda mengawal stress agar anda mampu menjadi seorang ketua yang hebat kepada staff anda dan bukan hanya sekadar boss. Bolehkah stress menjadikan anda ketua yang hebat?

Berfikir Dengan Lebih Pantas

Jika stress berlarutan kepada diri anda maka ia akan mengganggu kesihatan, tetapi jika ada stress sedikit sebenarnya ia membantu anda untuk sentiasa ‘on track’ dan berfikir lebih pantas. Fahami keutamaan anda dan jangan serabutkan diri dengan politik pejabat. Stress yang muncul dari masalah yang serius akan dapat diatasi dengan tenaga mental yang kuat.


Membentuk Team Yang Lebih Baik

Usahawan yang stress dan risau bagaimana nak melengkapkan matlamatnya dengan cepat akan bertindak lebih efektif apabila bekerja dengan orang lain untuk menyelesaikan masalah.

Sama seperti atlet bola sepak yang berasa gementar sebelum menghadapi perlawanan yang besar. Perasaan gelisah dan risau itu akan membantu dan memotivasikan mereka untuk melakukan dengan lebih baik berbanding sebelum ini.

Melatih Diri Menguruskan Tekanan

Apabila anda selalu berdepan dengan stress, lama-kelamaan anda akan terbiasa mengatasinya dan bertindak secara optimum ketika berada di situasi yang kritikal. Usahawan yang sudah biasa berdepan dengan stress akan lebih ‘cool’ dan tenang. Membantu pasukannya mengendalikan masalah yang dihadapi oleh bisnes. Elakkan suasana panik dan menunding jari antara satu sama lain.

Andai kata masalah dalam bisnes pada tahap yang menggusarkan, usahawan yang bijak mengawal stress akan menghadapinya dengan tenang. Apabila orang lain khususnya staff melihat anda tenang, maka mereka akan meletakkan kepercayaan kepada anda dan menggalakkan mereka untuk berfikir lebih positif dalam menyelesaikan masalah yang menimpa bisnes.

Menggalakkan Pemikiran Yang Lebih Kreatif

Bisnes yang berada di zon selesa akan membuatkan anda leka dan biasanya akan membuatkan anda menjadi malas. Akhirnya terjunam apabila stress melanda lantaran masalah yang datang dengan tiba-tiba ke dalam bisnes yang anda usahakan.

Usahawan yang tidak merasai tekanan dan membiarkan tekanan itu 100% ditanggung oleh team untuk menyelesaikan masalah tersebut sebenarnya usahawan yang tidak mahu bekerja keras untuk bisnes. usahawan sebegini gagal memberi inspirasi kepada pekerja mereka untuk bekerja secara konsisten dan bersemangat.

Jadilah ketua yang kreatif dalam meningkatkan produktiviti pekerja dengan memberi solusi yang kreatif dan memberi inspirasi kepada pekerja untuk memberikan sebaik mungkin usaha kepada bisnes anda.

Kesimpulannya, stress dalam kerja dengan dos yang terhad boleh menjadikan anda ketua yang kuat dan hebat. Ia meneroka tahap kemampuan anda menyelesaikan sesuatu isu dan kekal berada dalam keadaan tenang dan mempengaruhi ahli team anda untuk mengekalkan momentum yang positif buat bisnes anda.

Majalah Niaga

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *