Posted on Leave a comment

Buat Duit Dengan Melancong Ke Jepun

Ramai orang suka travel tetapi tidak tahu bagaimana nak jana pendapatan. Dan ini ada 7 jenis barang yang kalian boleh jual ketika travel ke Japan.

1. Jam Tangan

Semua orang suka jam tangan buatan Japan. Ia terkenal dengan kualiti dan ketahanannya. Kalau kena cara, kita boleh beli jam di Japan dan jual semula pada harga yang menguntungkan. Sebagai contoh, jam Casio F91-W Classic boleh dijual pada harga RM99 dengan keuntungan jualan 50% daripada modal.

2. Cenderahati Hard Rock Cafe

Sambil-sambil jalan, ambil peluang untuk singgah di Hard Rock Cafe Osaka, Tokyo atau Ueno. Ambil gambar semua merchandise yang ada dijual di situ dan tawarkan kepada kawan-kawan. T-Shirt misalnya boleh berikan keuntungan purata RM50 sehelai. Jual sepuluh helai pun kalian sudah dapat RM500. Kena rajin menjual saja.

3. Kasut

Japan juga terkenal sebagai pusat perkembangan fesyen. Jadi tidak hairanlah di sana ada banyak butik pakaian dan kasut berjenama. Kalian boleh masuk ke semua kedai dan bandingkan harganya. Ada sesetengah model cuma dikeluarkan di Japan. Kasut Vans dengan kolaborasi Shibuya misalnya boleh beri untung tinggi . Kalian boleh jual dengan untung average RM100 bagi sepasang kasut. Peminat Vans pasti mahu.

4. Baju

Bila masuk bab baju, ini sudah jadi terlalu subjektif dan luas. Ada yang suka kepada jenama dan ada yang suka kepada corak atau motifnya. Baju-baju berjenama seperti Adidas, Nike, Bape, Supreme, Vans, Trasher mempunyai peminatnya sendiri. Malah, baju dengan motif ikan koi, harimau, naga dan pelbagai lukisan Japan turut mendapat permintaan tinggi. Oh ya, jual kimono pun untung juga.

5. Seluar Jeans

Dunia seluar jeans ini luas. Malah, Japan turut terkenal dengan pelbagai jenama seluar jeans sendiri. Abtara jenama popular ialah Evisu, Momotaro, Samurai, The Flat Head, Studio Artisan, Kojima dan Warehouse. Malah, turut banyak di pasaran seluar jeans Levis, Edwin, Lee dengan keluaran edisi terhad Made in Japan. Seorang kenalan saya mendapat untung purata 15,000 sebulan dengan hanya menjual jeans kepada kawan-kawan.

6. Mainan

Kita kenal Ultraman, Satria Baja Hitam, Dash Yonkuro, Dragon Ball, Gundam dan Doraemon sejak kecil. Tetapi mungkin kita terlepas pandang tentang betapa hebat pengaruh watak-watak ini dalam kehidupan peminatnya. Japan Syurga untuk semua jenis mainan. Barang-barang kecil begini amat menguntungkan. Peminat fanatik sanggup membeli daripada kita asalkan kena pada harganya.

7. Beg

Jenama seperti Porter, Luggage Label, Tsuciya Kaban, Anello, Ichizawa dan banyak lagi mempunyai permintaan tinggi. Beg Anello misalnya boleh beri untung purata RM50-100 jika kita beli dan jual semula kepada kawan-kawan. Ini belum lagi masuk beg-beg tangan Preloved yang cukup terkenal di negara Japan. Pasti mereka suka bila mendapat tahu tentang LV, Gucci, Prada, Coach, Hermes, Kate Spade dan segala macam jenama idaman setiap wanita. Jangan tengok saja. Bila travel, ambil foto dan sebarkan kepada kawan-kawan . Jual sajalah.

Hah. Cukuplah abang kongsi sedikit sebanyak idea buat kalian yang sangat suka travel tapi masih blur-blur nak buat duit. Ini cuma asas kepada percambahan idea selanjutnya. Sekurang-kurangnya, sel-sel otak kita sudah mula berhubung selepas dapat info begini.

Selepas ini abang akan kongsi tips-tips mula bisnes trading di Japan. Dulu, abang masuk ke Japan untuk menjual ikan. Dari situ abang nampak peluang buat duit yang cukup luas terbentang di negara matahari terbit ini.

Ikram Al-Banjari
Saudagar Jalanan

 

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *