Posted on 11 Comments

Cara Mengatasi Masalah Tidur

Salam sejahtera.

Tidur adalah satu keperluan penting dalam diri manusia. Boleh baca artikel terdahulu yang bertajuk “Penting Tidur Yang Mencukupi”. Masalah sukar untuk tidur pula atau pun biasanya dipanggil ‘insomnia’ adalah masalah yang mungkin dialami oleh sesiapa sahaja yang bernama manusia. Masalah sukar untuk tidur ini mungkin disebabkan oleh banyak faktor dalam diri seseorang itu sendiri.

Masalah sukar untuk tidur ini boleh diatasi dengan banyak cara. Ianya bergantung kepada seseorang bagaimana seseorang itu boleh mengatasi masalah tidur mereka. Apa yang dikongsikan ini hanya sebagai rujukan untuk anda yang sedang menghadapi masalah tidur. Anda boleh menggunakan cara ini bagi mengatasi masalah tidur anda.

1) Kosongkan Fikiran Dari Semua Perkara

Biasanya anda susah untuk tidur kerana disebabkan oleh pemikiran anda sendiri. Anda mungkin menghadapi banyak masalah yang sentiasa berlegar-legar dalam fikiran anda. Ianya pasti mengganggu tidur anda yang boleh menyebabkan anda susah untuk mendapat tidur yang baik. Jadi, anda perlu mengatasi masalah ini. Anda hendaklah cuba untuk mengosongkan fikiran anda dari apa sahaja perkara. Memang agak sukar untuk melakukannya tapi anda boleh cuba melakukannya. Cuba lupakan sekejap segala masalah, jangan fikirkan perkara negatif, dan berfikirlah dengan tenang. Apabila fikiran anda mulai tenang, anda pasti akan dapat tidur dengan baik.

2) Tetapkan Waktu Tidur Sama Setiap Malam

Waktu tidur adalah penting dalam memberikan tidur yang baik kepada seseorang. Jika anda menghadapi masalah tidur maka anda perlu menetapkan waktu tidur yang sama pada setiap malam. Jika pada malam ini anda tidur jam 11 malam, esok pun anda kena tidur pada waktu yang sama. Begitulah juga pada hari-hari yang seterusnya. Ianya bagi menetapkan satu tabiat dalam diri anda untuk tidur pada waktu itu. Jika diamalkan selalu, pemikiran anda telah ditetapkan untuk tidur pada masa tersebut.

3) Pastikan Tempat Tidur Nyaman Dan Selesa

Faktor persekitaran amatlah mempengaruhi tidur seseorang. Tempat tidur yang baik akan dapat memberikan tidur yang baik juga kepada kita. Anda sudah tentu sekali akan merasa tidak selesa tidurΒ  jika tempat tidur anda itu kotor, berbau busuk, basah dan macam-macam lagi. Ianya boleh mengganggu keselesaan anda tidur. Oleh itu pastikan tempat tidur anda itu bersih dan selesa. Untuk lebih keselesaan pasang la kipas supaya anda tidak berasa panas semasa tidur.

4) Elakkan Dari Bunyi Bising

Bunyi yang terlalu bising boleh menganggu tidur seseorang. Bagi saya sendiri, adalah sukar untuk tidur jika keadaan sekeliling yang bising. Saya pasti anda juga mengalami situasi yang sama.Β  Anda perlu elakkan dari tidur dalam keadaan yang bising. Kalau boleh tutup terus sumber bunyi-bunyi yang bising seperti lagu-lagu yang anda pasang di radio, handphone dan laptop anda. Jika anda mahu juga anda boleh pasang dalam kadar tidak terlalu kuat. Mungkin lagu-lagu yang anda minat boleh membantu anda melelapkan mata anda. Jika anda mendengar bacaan zikir dan Al Quran itu adalah lebih baik.

5) Tutup Semua Sumber Cahaya

Cahaya yang terang adalah salah satu faktor yang menyebabkan anda sukar untuk tidur. Saya sendiri memang sukar untuk tidur jika cahaya lampu yang masih terbuka. Jika sumber cahaya yang terlalu terang akan menyebabkan anda susah untuk melelapkan mata. Bagi mengatasi masalah susah untuk tidur, anda hendaklah tidur dalam keadaan yang gelap. Tutup semua lampu dalam bilik anda kalau boleh. Tidur dalam gelap akan lebih cepat untuk anda melelapkan mata.

6) Baca Doa Sebelum Tidur

Tidurlah dalam keadaan yang tenang dan mendapat keberkatan dari Allah. Itulah yang kita mahukan. Banyakkan berzikir dan berdoa sebelum tidur supaya diberikan ketenangan oleh Allah. Lupakan segala kerungsingan dalam diri anda dan banyakkan mengingati Allah. Sesungguhnya dengan mengingati Allah itu hati akan menjadi tenang.

Masalah susah untuk tidur akan dapat diatasi jika anda berusaha untuk mengatasinya. Ianya bergantung kepada diri anda bagaimana anda mengatasi masalah tidur yang anda hadapi. Setiap orang pasti mempunyai cara mereka yang berbeza dengan orang lain.

Apa yang saya kongsikan di sini hanyalah beberapa cara mudah untuk anda mengatasi masalah tidur. Ianya boleh diamalkan supaya masalah tidur anda akan dapat diatasi. Atau anda mungkin mempunyai cara lain yang ingin dikongsikan? Anda boleh berkongsi dengan orang lain juga melalui komen dibawah ini. Sudah tentu mereka akan menghargai anda. Terima kasih.

JOM SHARE

11 thoughts on “Cara Mengatasi Masalah Tidur

 1. as-salam..

  thanks atas perkongsian ni.. sy jarang hadapi masalah sukar utk tido ni.. selalunya jika sukar utk tido sy mengamalkan mengambil wudhuk sblm tido.. baca doa sblm tido.. Baca Al-fatihah & Doa kursi.. baca surah 3 kur 3 kali.. selawat atas Nabi 3 kali.. Alhamdulillah.. Boleh tido dgn tenang.. Hehehe.. πŸ˜€

 2. kalau bnyk tidur di siang hari juga boleh buatkan kita susah nak tidur malam.. πŸ˜‰

  1. Betul tu saya setuju..bahaya juga kalau terlebih tidur di siang hari akan mengakibatkan susah untuk tidur malam.. πŸ™‚

 3. alhamdulillah
  saya jarang sekali alami masalah tidur
  boleh tidur di mana2 dan bila2 masa saja

  1. Alhamdulillah..mendapat tidur yang baik itu adalah satu nikmat yang sangat berharga.. πŸ™‚

 4. kalau dah terlalu penat.. memang terus tidor..tapi kalau terlalu banyak msalah, fikir.. mungkin susah nak tidur… oleh itu kean kosongkan fikiran.. doa tidur tuh jangan lupa..

  1. Kadang2 susah tidur ini disebabkan oleh fikiran kita. Kita hendaklah mengawal fikiran supaya mendapat tidur yang lena setiap malam. πŸ™‚

 5. Satu info yang baik,kadang2 payah juga mengalami masalah tidur ne terutama bagi yang memandu .

  1. Orang yang akan memandu kena dapat tidur yang secukupnya..:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *