Posted on 9 Comments

Ciri-ciri Insan Yang Berjaya

Salam sejahtera

Untuk menjadi orang yang berjaya dalam hidup ini adalah bukan sesuatu yang mustahil bagi sesiapa sahaja. Ini kerana setiap orang itu mempunyai peluang untuk mengecapi kejayaan dalam hidup mereka. Ianya bergantung kepada individu itu sendiri yang menentukan bagaimana cara hidup mereka sama ada untuk menjadi orang yang berjaya atau pun tidak.

Sejak dari kecil lagi seseorang itu telah diajar bagaimana untuk berjaya di sekolah dengan mendapat keputusan yang cemerlang dalam pelajaran, berjaya masuk ke universiti, berjaya mendapat kerja yang dinginkan dan banyak lagi.

Tidak terkecuali sudah tentu saya juga sentiasa ingin menjadi orang yang berjaya didunia dan tidak lupa juga akhirat. Begitu juga dengan anda kan? Memang menjadi impian setiap orang untuk menjadi orang yang berjaya ni. Setiap individu yang berjaya mereka mempunyai ciri-ciri yang sentiasa mereka amalkan dalam hidup mereka. Ianya boleh kita dijadikan panduan atau sebagai ikutan untuk berjaya seperti mereka.

1) Berilmu dan cintakan ilmu pengetahuan

Orang yang berilmu akan sentiasa dipandang mulia oleh orang lain kerana ketinggian ilmu yang dimilikinya. Dengan ilmu seseorang itu akan berjaya didunia dan juga akhirat. Ciri-ciri individu yang berjaya mereka sangat cintakan ilmu pengetahuan kerana mereka tahu dengan memiliki ilmu hidup mereka akan lebih berjaya. Cara  untuk mendapatkan ilmu adalah dengan banyak membaca kerana dengan membaca ilmu pengetahuan seseorang akan semakin bertambah.

2) Yakin dengan diri sendiri

Setiap orang mempunyai kelebihan masing-masing dalam diri mereka. Oleh itu anda hendaklah sentiasa yakin yang anda juga hebat seperti orang lain. Jika orang lain boleh berjaya mengapa anda tidak kan? Semuanya berkenaan keyakinan yang ada dalam diri anda sendiri. Jika anda sudah tidak yakin dengan diri anda sendiri anda mungkin tidak akan dapat mengecapi kejayaan seperti apa yang anda impikan.

3) Sentiasa berusaha dan tidak berputus asa

Kejayaan seseorang itu bergantung kepada sejauh mana usaha yang mereka lakukan. Jika anda telah pun berusaha tapi kejayaan yang anda inginkan tidak seperti yang anda harapkan maka anda jangan lekas berputus asa. Orang yang mudah berputus asa tidak akan kemana-mana. Anda kena percaya walaupun anda telah banyak berusaha tapi semuanya Allah yang tentukan.

4) Tawakal kepada Allah

Setelah anda berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk mencapai impian yang anda impikan maka selepas itu anda bolehlah bertawakal kepada Allah. Ini kerana kita sebagai manusia hanya mampu merancang tapi Allah yang menentukan segalanya. Anda telah pun berusaha setakat mana kemampuan anda. Dengan bertawakal bermakna anda yakin hanya Allah yang akan memberikan kejayaan kepada hamba yang diinginkanNya.

5) Syukur atas segala nikmat

Setelah kejayaan yang anda inginkan telah menjadi kenyataan maka sebagai seorang hamba hendaklah anda bersyukur kepadaNya. Ini kerana ianya sebagai tanda terima kasih atas segala nikmat yang diberikan olehNya. Dengan membantu orang lain juga menunjukkan tanda syukur atas kejayaan yang anda miliki.

6) Beriman dan bertakwa

Orang yang berjaya akan selalu berada dekat dengan penciptanya. Ini kerana kita tahu hanya Dia yang akan memberikan kejayaan bagi seorang hamba semasa hidup didunia dan juga akhirat. Keimanan dan ketakwaan adalah dengan menjaga segala amal ibadah seperti solat kerana solat adalah hubungan seorang hamba dengan penciptanya. Anda juga perlulah sentiasa berdoa supaya diberikan kejayaan dan kesejahteraan dalam hidup ini.

Kesimpulan, semua orang inginkan kejayaan dalam apa saja perkara yang dilakukan kerana ianya menjadi impian setiap orang. Tiada siapa yang ingin berada dalam kehidupan yang susah, kecewa, derita dan sebagainya. Sudah tentu anda selalu ingin hidup bahagia dan berjaya seperti orang lain juga. Tapi ingatlah dalam kita  mengejar kejayaan hidup didunia ini kita janganlah sampai lupakan kejayaan kita untuk hari akhirat juga. Sama-sama kita berusaha untuk mengecapi apa saja kejayaan yang kita inginkan dan selamat beramal.

JOM SHARE

9 thoughts on “Ciri-ciri Insan Yang Berjaya

  1. Assalaamu`alaikum saudara…
    Saya bersetuju dengan semua pendapat saudara terutamanya cintakan ilmu pengetahuan, kerana pada saya ilmu itu terlalu banyak dan tidak berpenghujung. Semoga semua ciri-ciri itu ada dalam diri kita semua. Insya Allah

  2. thanks a lot!!! boleh guna ni untuk teruskan hidup.hehehehe

  3. keyakinan pada diri aku rase x cukup kuat lg..harus mantapkan segera..

  4. insaf jap..tp kdgn2 crfm akan lupa diri…pcyelah

  5. tips kejayaan yang terbaik ni… kalau sudah berjaya jgn lupa orang di bawah… sekadar pendapat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *