Posted on Leave a comment

Elak Sewenangnya Membeli ‘Pain Killer’ Sendiri

Ubat-ubat penahan sakit di pasaran seperti ponstan, voltaren, indocid, mobic, celebrex, arcoxia TIDAK boleh diambil sewenang-wenangnya oleh golongan yang mempunyai perkara-perkara di bawah:

1. Penyakit gastrik, ulcer atau luka di dalam perut serta usus
2. Penyakit buah pinggang atau hati(liver)
3. Penyakit darah tinggi yang tidak terkawal
4. Sejarah alergik kepada salah satu ubat penahan sakit di atas
5. Sejarah penyakit jantung, stroke
6. Sedang mengalami pendarahan di dalam badan atau darah ‘terlampau cair’
7. Sedang mengambil ubat pencair darah seperti warfarin
8. Sedang mengandung terutamanya selepas 30 minggu kandungan

Elak membeli sendiri ubat-ubat kecuali dibenarkan oleh doktor.

Ubat tahan sakit seperti dinyatakan adalah dari golongan NSAIDs ( non steroidal anti inflammatory drugs). Risiko pain killer jenis ini adalah pendarahan bahagian gastrrointestinal ( perut dan usus) yang teruk dan boleh membawa kepada kematian. NSAIDs merangsang acid perut dan dalam masa yang sama mengurangkan mucus normal yang melindungi lapisan perut. Ubat ini adalah sangat tidak sesuai bagi mereka yang mempunyai gastritis dan ulcer.

Penggunaan secara tidak terkawal juga boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah yang serius , dan boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang terutama bagi golongan yang berumur lebih 60 tahun, pesakit darah tinggi, pesakit jantung, yang mempunyai masalah buah pinggang. Bukan itu sahaja, ia juga boleh menyebabkan serangan jantung dan stroke.

Apa yang boleh kita lakukan untuk mengurangkan penggunaan ubat tahan sakit ?

Bagi penyakit kronik seperti arthitis atau sakit sendi yang kebanyakannya dialami oleh golongan tua, mungkin saya boleh mencadangkan penggunaan glucosamine dan condroitin iaitu sejenis supplement, selain mengelakkan dari kehausan sendi yang lebih serius, ia juga boleh mengurangkan kekejangan dan kesakitan.

Bagi mereka yang mungkin mengalami sakit gigi / radang boleh menggunakan larutan antiseptik mulut untuk berkumur dan mendapatkan antibiotik jika gigi telah dijangkiti bakteria.
Bagi kaum wanita yang mengalami masalah period pain setiap kali datang haid ,mungkin boleh mengurangkan sakit menggunakan gel / cecair yang hangat ( hot compression ). Namun jika sakit ini berterusan untuk jangka masa yang lama. Anda perlu mendapatkan pemeriksaan selanjutnya.

Sakit kepala? Fahami sebab dan kenal pasti dahulu puncanya. Jika migraine anda perlu mengelakkan daripada mengambil makanan / minuman yang menyebabkan atau triggef migraine. Mungkin pengambilan ginkgo biloba boleh diamalkan kerana baik untuk pelancaran darah ke otak.

SUMBER : FACEBOOK DR HILMU ABDULLAH

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *