Posted on Leave a comment

Jack Ma dan Rahsia Bisnes Bernilai Billion Dollar Miliknya

Anda semestinya mengenali Bill Gates, pengasas Microsoft, Jeff Bezos, pengasas Amazon.com, dan Mark Zuckerberg pengasas Facebook. Mereka bertiga merupakan golongan orang-orang terkaya di dunia.

Bagaimanapula dengan Jack Ma? Pernahkah anda mendengar nama beliau? Mungkin ramai yang masih kurang mengenali beliau. Sedangkan beliau boleh dikategorikan sebagai golongan orang-orang terkaya di dunia.

Jack Ma adalah seorang pengasas ruang pasaran atas talian (online marketplace) yang dikenali sebagai Alibaba. Pada tahun 2014, Alibaba berjaya dinobatkan sebagai ruang pasaran atas talian (online marketplace) paling berjaya dengan dana IPO mencecah RM 81,780,790,000 (Lapan Puluh Satu Billion, Tujuh Ratus Lapan Puluh Juta, Tujuh Ratus Sembilan Puluh Ribu Ringgit)

Pada asalnya, Alibaba hanyalah sebuah ruang pasaran atas talian kecil yang ditubuhkan pada tahun 1999. Namun, berkat kesungguhan dan kerja keras beliau sehingga dinobatkan sebagai salah seorang penduduk China yang terkaya sehingga ke hari ini.

Pasti anda tertanya-tanya bagaimana beliau membina Alibaba daripada kosong, kan? Lihatlah rahsianya :

Mempunyai Daya Keinginan Untuk Terus Maju

Bisnes bukan hanya tentang produk dan pelanggan, sebaliknya tentang pesaingan. Kerana banyaknya pesaing, membuatkan Jack Ma terfikir-fikir bagaimana untuk maju, fikirkan bagaimana caranya untuk menjadikan bisnesnya terkenal di seluruh dunia.

Hasil daya pemikiran beliau yang maju, beliau bersama kumpulannya mampu memasarkan Alibaba ke persada antarabangsa.

Fokus Pada Pelanggan

Perjuangan di dalam dunia bisnes pasaran atas talian amat sengit. Terlalu ramai pesaingan besar. Boleh disebut siapa yang Boleh dikira siapa yang kuat, dialah yang menang. Tetapi beliau tidak pernah takut dengan pesaing-pesaing beliau. Kenapa? Kerana pesaing-pesaing belaiu hanya bertahan kerana pelanggannya. Apabila pesaingnya kehilangan pelanggan, maka berakhirlah bisnesnya.

Hal inilah yang membuatkan beliau mengutamakan pelanggannya. Baginya, Alibaba boleh berjaya jika mampun pertahankan kepercayaan pelanggannya. Dengan layanan terbaik, pelanggan mana pun akan sanggup berbelanja di sesebuah ruang pasaran atas talian sahaja.

Perkembangan Bisnes Ke Peringkat Antarabangsa

Beliau berpegang pada prinsip bisnes yang tidak hanya dipasarkan dalam sebuah negara sahaja, tetapi diseluruh dunia. Prinsip inilah yang mendorong beliau untuk membawa Alibaba ke mencapai pasaran antarabangsa.

Beliau percaya bahawa sesebuah bisnes telah “go international” dapat bertahan dalam jangka masa yang lebih panjang. Oleh sebab itulah beliau amat memanfaatkan penggunaan internet bagi mengembangkan bisnes beliau.

Abaikan Haters

Sepanjang perjalanan bisnesnya, beliau pernah merancang untuk menciptakan Alipay, sebuah mekanisme pembayaran khas bagi pelanggan Alibaba. Tapi, Alipay mendapat banyak umpatan dan penghinaan dari peniaga e-commerce lain. Mereka menganggap bahawa beliau sudah gila atas tindakannya. Namun, beliau tidak mempedulikan semua cacian dan hinaan itu.

Beliau mengabaikan kritikan para haters dan berusaha sehabis daya untuk mewujudkan Alipay. Akhirnya, Alipay berjaya menjadi salah satu kaedah pembayaran atas talian (online payment) terbesar di China. Peniaga yang berjaya ialah mereka yang mampu mengubah haters menjadi salah satu pelanggan setia mereka.

Bijak Mengambil Peluang

Atas kekurangan infrastruktur di China pada tahun 1990-an menjadi penyebab mengapa peniaga-peniaga disana sukar mengembangkan empayar perniagaan. Kekurangan inilah yang beliau dijadikan sebagai peluang.

Oleh kerana idea kreatifnya, dia berjaya membangunkan Alibaba, sebuah perusahaan e-commerce yang dapat membantu para peniaga untuk menjalankan bisnesnya. Para peniaga dapat bergabung di Alibaba dan menjual produk-produk mereka di satu market place tanpa perlu memasarkannya sendiri. Pelbagai jenis bisnes di Alibaba seperti B2B, B2C, dll.

Perlu Inovatif dan Kreatif

Tidak dapat disangkal lagi, peniaga mana-mana pun disarankan untuk sentiasa berinovasi dan kreatif supaya bisnes kekal berada di puncak. Inilah yang berjaya dikekalkan oleh beliau. Beliau selalu memerah otak untuk mendapatkan idea-idea inovatif dan kreatif untuk perkembangan Alibaba.

Ketika mendapat sesuatu idea, beliau terus melaksanakan idea-idea tersebut. Bila mana ada ideanya yang gagal dilaksanakan, beliau gigih mencari cara untuk tetap mencapainya atau bahkan mencari idea yang lebih bagus demi kemajuan bisnesnya.

Sentiasa Fokus

Banyak cadagan, kritikan, dan saranan yang diberikan oleh peniaga lain agar Alibaba tetap menjadi e-commerce terbesar di China. Namun, semua cadangan yang beliau terima akan ditapis secara matang. Andai kata beliau tidak setuju dengan sesuatu cadangan tersebut, beliau tidak ragu untuk berkata “tidak”. Namun begitu, beliau tetap fokus untuk menjalankan bisnes mengikut perancangan yang diaturnya sejak awal lagi.

Mencapai kejayaan dalam perniagaan itu tidaklah semudah membalikkan telapak tangan. Meskipun Alibaba sudah menjadi bisnes e-commerce terbesar di dunia, Jack Ma tetap bekerja keras untuk mempertahankan kejayaan e-commerce miliknya. Usaha dan kerja keras beliau inilah yang perlu anda contohi agar bisnes anda mampu berjaya seperti Alibaba.

Anda mahu lebih kaya dengan mudah, 7 cara ini mampu merealisasikannya, hanya memerlukan kerja keras bagi anda yang ingin memiliki banyak wang. Tetapi jika pengeluaran wang lebih besar berbanding jumlah wang hasil dari kerja keras yang anda lakukan untuk mendapatkan wang, maka ia menjadi sukar untuk membuatkan anda menjadi kaya.

Sumber: Usahawan

Hantar perkongsian artikel anda di sini -> https://www.layarsukses.com/hantar-artikel

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *