Posted on Leave a comment

Jangan Buat 8 Perkara Ini Kalau Tak Nak Gear Auto Anda Cepat Rosak

PENJAGAAN KOTAK GEAR KERETA AUTO

1.KERETA AUTO ADA ENAM ‘STEP’ GEAR. SEWAKTU HENDAK MENGHIDUPKAN ENJIN SELEPAS DIMATIKAN LEBIH ENAM JAM.

a) On suis dahulu (jangan hidupkan) pastikan semua lampu panduan di meter menyala.
b) Kemudian gerakan gear setiap step bermula daripada paling atas hingga ke paling bawah
c) Setiap step perlu berhenti selama dua saat.
d) Kemudian daripada paling bawah naikkan ke N, dan hidupkan enjin. Biarkan gear di N sahaja sehingga anda menggerakkan kenderaan .Biarkan selama 5 minit, pastikan meter suhu naik 25 % sebelum memulakan perjalanan. Tujuannya untuk memastikan semua pintu gear terbuka dan mengelakkan karat berlaku di pintu-pintu gear yang jarang digunakan.

MINYAK AT DAN AT FILTER HENDAKLAH DITUKARKAN SETIAP 30,000 KM ATAU 6 BULAN. INI AMAT PENTING DILAKUKAN MENGIKUT JADUAL. SEBENARNYA KALAU NAK DIIKUTKAN AT FILTER PERLU DITUKAR APABILA 2 KALI TUKAR MINYAK AT.

Tetapi lebih baik ditukar setiap kali anda menukar minyak AT, kerana mekanik akan buka semua takung minyak AT dan bersihkannya. Elakkan tukar minyak AT tanpa membuka takung minyak AT. Ini kerana hendak mengelak adanya air dalam takung minyak AT, jika dibiarkan terlalu lama ianya boleh memudaratkan kotak gear. Pastikan minyak AT dan filter yang digunakan tulen dan ianya menepati spesifikasi kenderaan anda. Elakkan mengguna barang tiruan kerana ia memberi kesan yang tidak bagus untuk jangka masa panjang.

SEWAKTU HENDAK MEMULAKAN PERJALANAN, SELEPAS ANDA BERHENTI DIMANA-MANA SEKALIPUN , MULAKAN DENGAN STEP 2 ATAU STEP KE DUA SELEPAS N.

Selepas bacaan meter RPM mencecah 2000-2500 tukar kembali kepada D atau satu step di bawah N. Bila anda memulakan dengan 2 step kereta anda dapat bergerak dengan “sukarela dan penuh semangat. Bila kereta anda mulakan pergerakan dalam keadaan “terpaksa” lama kelamaan ianya akan memberi kesan yang tidak baik kepada kotak gear dan enjin.

ELAKKAN MELALUI JALAN YANG ADA AIR BERTAKUNG TERLALU TINGGI ATAU MEREDAH BANJIR. JIKA TERPAKSA MELALUI JUGA PASTIKAN DALAM KEADAAN LANCAR ATAU ‘SATU NAFAS’ SAHAJA.

Jangan sesekali berhenti dalam air bertakung yang tinggi yang boleh terkena bahagian bawah enjin. Ini boleh menyebabkan pintu kotak gear anda dimasuki air dan seterusnya boleh menyebabkan minyak AT anda bercampur dengan air serta boleh menyebabkan ‘clutch plate’ anda terbakar.

ELAKKAN DARIPADA SELALU MENDAKI BUKIT-BUKIT YANG TINGGI TERLALU KERAP (CONTOH:GENTING HIGHLAND)

PASTIKAN STEP-STEP GEAR YANG ADA DIGUNAKAN DENGAN BAIK SEWAKTU MENAIKI BUKIT,SESUAI DENGAN BACAAN RPM KERETA ANDA. JANGAN PAKSA KERETA ANDA MENDAKI BUKIT MENGGUNAKAN STEP D.

Gunakan sepenuhnya dua step lagi yang ada di bawah step D,sesuai dengan ketinggian bukit tersebut atau bacaan RPM anda.

ELAKAN ‘REVERSED’ KERETA ANDA DALAM KEADAAN LAJU.

Gunakan gear ‘reversed’ anda seminimum yang boleh. Penggunaan gear ‘reversed’ yang tidak betul boleh menyebabkan kotak gear anda cepat rosak.

JANGAN TERLALU AGRESIF SEWAKTU HENDAK MEMULAKAN PERJALANAN KENDERAAN ANDA. MULA KAN DENGAN PERLAHAN-PERLAHAN DAN TAMBAH KELAJUAN BERPERINGKAT-PERINGKAT.

Jika anda mula dengan agresif bukan sahaja memberi kesan yang tidak baik kepada kotak gear malah juga dapat memberi kesan yang tidak baik kepada ‘timing belt’, Inilah salah satu punca ‘timing belt’ putus sebelum sampai waktu penukaran yang akan datang.

Sumber: Maskulin.com.my

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *