Posted on Leave a comment

JUAL DAUN, LELAKI INI PEROLEH PENDAPATAN RM400,000 SEBULAN

Apa juga perniagaan jika dijalankan dengan tekun, pasti akan menghasilkan keuntungan. Berbeza dengan perniagaan yang dijalankan lelaki Korea Selatan ini. Perniagaan unik ini membuahkan hasil yang lumayan kepada beliau.

Hong In Heon, mampu menjana pendapatan sebanyak USD 100,000 atau sekitar RM400, 000 sebulan hanya dengan menjual daun. Jual daun pun boleh untung?

Daun yang dijual Hong bukanlah sembarangan daun. Hong In Heon adalah ahli perniagaan yang menjual daun semanggi empat kelopak. Beliau turut memiliki ladang tanaman daun semanggi empat kelopak beliau sendiri.

Daun ‘bertuah’

Sumber Foto: Google

Semanggi empat kelopak dipercayai oleh ramai orang di Korea dan negara-negara jirannya sebagai tumbuhan yang membawa nasib baik kepada sesiapa yang memilikinya. Kepercayaan turun-temurun ini merupakan salah satu faktor kepada kejayaan perniagaan beliau.

Kepercayaan yang masih dipegang ramai orang inilah yang membuatkan perniagaan semanggi empat kelopak Hong In Heon laris di pasaran. Aura ‘nasib baik’ daun ini terbukti melalui kejayaan Hong sendiri.

Penjagaan Khusus

Dalam satu program televisyen di Korea, Daedongyeojido, Hong In Heon menjelaskan bahawa dia menyimpan dan menanam biji daun tersebut di tempat yang khas. Di dalam rumah kaca yang dibinanya,daun semanggi empat kelopak berkembang dengan subur.

Seperti yang dipetik daripada Koreaboo, Hong In Heon berkata jika disimpan dalam habitat suhu hangat, daun semanggi empat kelopak boleh berkembang dan dituai sepanjang tahun.

Sumber Foto: Google

Permintaan Tinggi Daripada Pengusaha Restoran dan Kafe

Keistimewaan daun semanggi empat kelopak Hong In Heon adalah daunnya boleh dan selamat untuk dimakan. Banyak kafe dan restoran di pelbagai kawasan di Korea Selatan membeli daun tuaian semanggi dari ladangnya.

Biasanya daun semanggi digunakan sebagai hiasan menu makanan dan minuman, kerana ia selamat untuk dimakan. Hong In Heon menjualnya dalam pek yang mengandungi 500 daun semanggi, dengan harga USD 150 atau kira-kira RM612.00. Dalam sehari, dia boleh menjual kira-kira 10,000 daun.

 

“Saya telah menjalani perniagaan floricultural selama 20 tahun, tetapi tidak mendatangkan keuntungan yang lumayan. Saya sedar yang saya harus melakukan sesuatu yang berbeza dan istimewa. Jadi, saya memilih daun semanggi empat kelopak kerana semua orang pasti menyukainya,” kata Hong In Heon.

Hong In Heon mendakwa bahawa daun semanggi yang dijualnya disimpan dengan kaedah yang selamat, tanpa menggunakan kejuruteraan genetik. Selepas sembilan tahun penyelidikan, percubaan dan kesilapan demi kesilapan, Hong In Heon akhirnya berjaya menjadi petani daun semanggi empat kelopak.

Ada ketikanya idea bisnes datang daripada aspek yang tidak terjangka. Sebagai pejuang dalam lapangan perniagaan, penting untuk kita melakukan penilaian dan melakukan ‘kira-kira’ pro dan kontra untuk setiap idea, disamping mengambil kira keperluan semasa manusia.

Seterusnya, usah terlalu bimbang untuk mulakan langkah pertama. Seperti Hong yang gagal dengan perniagaan yang dijalankan selama 20 tahun, sebaliknya beroleh keuntungan berlipat ganda hanya setelah 9 tahun mengusahakan tanaman daun semanggi.

Selamat maju jaya!

Sumber: Majalah Niaga

Hantar perkongsian artikel anda di sini -> https://www.layarsukses.com/hantar-artikel

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *