Posted on Leave a comment

Kebaikan Facebook Group Untuk Kembangkan Bisnes

Ramai yang tahu apa itu FB Group. Malah ramai juga yang berada di dalam pelbagai FB Group sama ada atas permintaan sendiri atau dijemput oleh orang lain untuk berada di dalam sesebuah FB Group itu.

Kebanyakan bisnes online menggunakan platform ini untuk iklankan bisnes mereka. Mengapa FB Group boleh dijadikan sebahagian daripada platform pemasaran bisnes anda?

Bagaimana usahawan boleh menggunakan FB Group secara optimum agar ia mampu membantu jualan dan pemasaran? Mari kita rungkai kebaikan menggunakan FB Group dalam bisnes.

Satu Komuniti Yang Mempunyai Minat Yang Sama

Facebook Group memudahkan anda untuk kembangkan bisnes kerana di dalamnya terbentuk satu komuniti yang mempunyai minat yang sama. Sama ada anda mencipta satu FB Group anda sendiri atau anda memasuki Group yang di dalamnya terdapat audien sasaran bagi bisnes anda.

Dengan mudahnya anda boleh meningkatkan publisiti jenama anda dengan menjadi ahli yang aktif dan membantu. Sekiranya anda admin group maka cuba untuk menjadi admin yang ‘responsive’ sebaik mungkin.

Tinjau peluang yang ada dengan mencari kata kunci pada ruang carian di dalam group tersebut pada belah kiri menu. Anda boleh kenalpasti kebolehpasaran bisnes anda dengan melihat posting atau perbincangan berkaitan kata kunci yang dicari.

Sebagai Forum Online Tentang Sesuatu Perkara

Terdapat ruangan perbincangan (discussion) dimana FB Group boleh dijadikan platform untuk ahli group membincangkan sesuatu topik berkaitan minat mereka. Ada yang bertanyakan soalan. Ada yang melontarkan pendapat. Ada yang berkongsi pengalaman.

Contohnya anda merupakan pengeluar produk kecantikan berasaskan herba. Anda telah memasuki FB Group wanita yang membincangkan tips-tips kecantikan menggunakan herba semulajadi. Disitulah anda gunakan peluang sebaiknya dengan menceritakan manfaat produk anda kepada prospek pelanggan di dalam FB Group tersebut.

Tinjauan Pasaran Melalui Undian

Terdapat fungsi undian (polls) di dalam FB Group yang dapat membantu anda untuk mengkaji pasaran di dalam sesebuah group itu. Ia memudahkan bisnes untuk memahami kehendak pelanggan dan menerima maklum balas dengan segera. Jika anda sudah kenalpasti pasaran niche anda, maka maklumat daripada undian ini sangat  membantu bisnes anda.

Capaian (Reach) Yang Lebih Tepat

Bagi mereka yang menggunakan FB Ads, memang benar anda boleh mencapai kepada pelanggan sasaran anda dengan lebih luas. Perincian demografi seperti umur, jantina, lokasi dan sebagainya memang dapat dilakukan melalui FB Ads tetapi sejauh manakah anda yakin mereka benar-benar orang yang memerlukan produk anda?

Maka itu kita dapat menapis sasaran pasaran itu kepada perincian yang lebih spesifik melalui FB Group kerana dengan jelas mereka memasuki sesebuah group itu kerana mempunyai minat yang sama atau sedang mencari sesuatu yang sama.


Pemasaran Secara Percuma

Anda boleh menarik perhatian semua ahli FB Group tanpa melibatkan kos. Group yang anda boleh masuk adalah tidak terhad. Malah anda sendiri boleh mencipta FB Group anda sendiri. Kos pengiklanan seperti FB Ads juga dapat dikurangkan dengan bantuan pemasaran sokongan ini. Apa yang penting bijaklah mengambil peluang dan jadi usahawan yang kreatif.

Majalah Niaga

 

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *