Posted on 9 Comments

Kelebihan Membaca – Jadikan Membaca Amalan Hidup

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Ramai yang masih kurang minat suka membaca dalam diri mereka. Mereka menganggap yang membaca itu satu benda yang membosankan. Pertama kali semasa wahyu pertama diturunkan kepada baginda Rasulullah S.A.W pun menyuruh baginda untuk iqra” iaitu (membaca). Jadi disini kita boleh nampak betapa pentingnya membaca dalam islam. Setiap orang akan cepat merasa bosan apabila membaca. Bahan bacaan tidak hanya terhad kepada buku-buku sahaja tapi anda boleh juga membaca secara online iaitu membaca di internet seperti laman web, blog, forum, ebook dan banyak lagi

Sebenarnya membaca tak kira la membaca apa pun mempunyai banyak kelebihannya yang jarang kita nampak. Dalam artikel ini saya akan menerangkan beberapa kelebihan membaca tak kira la baca apa pun asalkan benda tu boleh dibaca. Dari buku hinggalah ke internet asalkan benda yang dibaca itu bermanfaat pasti anda akan mempunyai banyak faedahnya. Antara kelebihan dan faedah apabila suka membaca adalah:

1. Yang ini hampir semua orang tahu dan pernah dengar kan. Iaitu membaca dapat menambahkan ilmu pengetahuan. Dengan membaca kita dapat menambahkan ilmu pengetahuan tentang ilmu-ilmu di sekeliling kita. Tapi ianya juga bergantung kepada bahan bacaan yang dibaca juga. Kalau bahan bacaan itu berbentuk ilmiah pasti ia dapat menambahkan ilmu pengetahuan kita. Ilmu pengetahuan itu pasti berguna untuk masa sekarang ataupun masa hadapan anda.

2. Sebenarnya membaca adalah satu senaman juga. Membaca adalah satu senaman minda. Anda akan menghadapi hari-hari yang tenang kerana dapat berfikir dengan baik oleh kerana anda mempunyai minda yang sihat. Jika anda menganggap yang senaman tubuh badan itu sangat penting untuk mendapat kesihatan yang sihat maka begitu la juga senaman minda ini untuk kesihatan minda anda. Dengan membaca anda akan melakukan satu proses aktif minda anda. Ini kerana anda menggunakan sel-sel dalam otak untuk berfikir dan mengaktifkan sel-sel tersebut seterusnya membuatkan minda anda menjadi lebih sihat.

3. Jika anda rajin membaca anda akan mempunyai kelebihan untuk fokus. Fokus adalah memberi tumpuan dengan sepenuhnya dalam apa saja perkara yang dilakukan. Kelebihan apabila anda dapat fokus adalah anda tidak akan kelam kabut jika menghadapi sebarang situasi ataupun masalah. Anda dapat memberi tumpuan sepenuhnya untuk menyelesaikan sesuatu masalah itu. Dan sudah semestinya anda akan dapat menyelesaikan masalah itu dengan tenang.

4. Membaca akan meningkatkan memori anda. Kalau anda tidak menggunakan memori, lama-lama memori anda akan menjadi lemah. Permainan seperti teka silangkata akan mengurangkan risiko anda untuk nyanyuk di hari tua. Walaupun membaca bukan sejenis permainan, ia dapat membantu meregangkan otot-otot memori dalam cara yang sama seperti anda bermainan permainan yang menggunakan memori. Ini kerana membaca memerlukan ingatan lebih lanjut tentang apa yang anda baca itu. Secara tak langsung akan meningkatkan kekuatan memori anda.

5. Meningkatkan disiplin dalam diri adalah sukar bagi sesetengah orang. Membaca akan melatih anda untuk menjadi seorang yang berdisiplin. Ini kerana apabila anda selalu membaca anda telah membuatkan masa membaca sesuatu yang anda tahu dan anda mesti lakukan pada masa-masa tertentu. Tapi ada siapa-siapa yang membuat jadual membaca dalam sehari?anda ada buat ke?sangat sedikit yang melakukan. Itulah sebabnya apabila anda menambahkan aktiviti membaca dalam jadual seharian dan sentiasa melakukannya anda akan meningkatkan tahap disiplin dalam diri anda. Anda juga mungkin merasa tidak selesa jika tidak membaca pada satu-satu hari, itu bermakna tahap disiplin untuk membaca dalam diri anda sangat tinggi.

6. Apabila anda rajin membaca ia akan meningkatkan kreativiti dalam kotak fikiran anda sebenarnya. Anda seorang yang rajin membaca tentang kepelbagaian kehidupan dan ini akan memberikan anda inspirasi kepada idea-idea yang baru. Dengan penambahan maklumat-maklumat yang lebih ia akan membantu memajukan bahagian kreatif dalam minda anda dimana ia menyerap pembaharuan kedalam proses pemikiran. Seterusnya anda akan lebih kreatif untuk melakukan sesuatu perkara yang baru dalam hidup anda.

7. Adakah anda selalu merasa bosan?biasanya anda akan cepat untuk merasa bosan kerana anda tiada aktiviti untuk dilakukan. Tahukah anda membaca akan mengurangkan rasa bosan? Jika anda merasa bosan cuba cari bahan untuk dibaca tak kira la dari mana pun sumbernya. Mungkin apabila anda membaca sesuatu itu anda akan terjumpa sesuatu yang anda minat, maka anda akan merasa kurang rasa bosan dan seterusnya menghentikan rasa bosan anda itu.

8. Membaca akan mengurangkan stress atau tekanan. Jika anda selalu merasa tertekan ataupun banyak menghadapi masalah pasti ia akan menyusahkan hidup anda. Apabila anda membaca mungkin anda dapat melupakan seketika sesuatu masalah anda itu ataupun anda membaca sesuatu yang menghiburkan anda sudah pasti ia akan menghilangkan rasa stres dan tekanan dalam diri anda itu. Maka dapat dilihat yang membaca dapat membantu anda dari keluar tekanan dan stres.

9. Rajin membaca akan meningkatkan skil membaca dan skil tatabahasa anda. Pada mulanya memang susah untuk anda mendapat skil membaca tapi lama kelamaan anda akan menemui skil dan rentak membaca itu. Dan seterusnya akan meningkatkan keseronokan anda untuk membaca kerana anda sudah menemui skil dan rentak anda sendiri. Dengan skil dan rentak inilah anda tidak akan cepat merasa bosan malah semakin seronok untuk membaca dan terus membaca.

10. Membantu anda berkomunikasi dengan lebih baik. Ini kerana dengan dengan banyak pengetahuan yang diperolehi dari banyaknya pembacaan anda, anda akan merasa lebih yakin untuk berkomunikasi. Anda dapat menceritakan kepada orang lain apa yang anda tahu dan mengelakkan dari berdiam diri saja apabila berkomunikasi dengan orang lain. Anda juga akan merasa seronok untuk menceritakan dan berkongsi dengan orang lain tentang apa yang anda tahu.

Sebagai kesimpulan, dapat la diketahui yang membaca mempunyai banyak kelebihannya yang tersendiri. Apa yang saya terangkan dalam artikel ini adalah hanya sebahagian sahaja dari banyaknya kelebihan-kelebihan membaca itu. Jadi anda patut menjadikan aktiviti membaca ini sebahagian dari kehidupan seharian anda. Semoga anda mendapat banyak faedah dan manfaat darinya.

JOM SHARE

9 thoughts on “Kelebihan Membaca – Jadikan Membaca Amalan Hidup

 1. Hebat ulasan saudara..ya banyak manfaat apabila kita rajin..saya suka membaca sesuatu yg mendatangkan keinginan kita untuk melakukan sesuatu..contohnya mencari hasil penulisan yg menceritakan kelebihan sesuatu amalan..sebab tu adanya kitab fadhail amal dan sebagainya..dimana kita akan lebih semangat hendak melakukan sesuatu aktiviti apabila kita mengetahui kelebihan disebalik aktiviti tersebut..semoga sukses selalu saudara..

  1. Terima kasih dan semoga bermanfaat. Selamat berjaya juga kepada saudara.

 2. Salam tuan rumah,
  Makbonda mohon link artikal ini dalam entry makbonda.
  TK

 3. betul tu…memang budaya membaca sangat kurang di kalangan rakyat Malaysia..saya yakin jika semua rakyat Malaysia menjadikan membaca sebagai aktiviti masa lapang masing-masing, negara kita akan setanding dengan negara-negara maju yang lain seperti JEPUN dan sebagainya..

  1. budaya membaca dikalangan rakyat Malaysia masih jauh ketinggalan jika nak dibandingkan dengan negara2 maju yang lain..namun begitu minat membaca ini boleh dipupuk sebenarnya..

 4. Tahniah thoha atas artikel alaf 2010 yang pertama ini.
  Hehe mungkin AJ adalah orang pertama sekali yang melepaskan komen di blog Alaf baru 2010 thoha ini.

  Menarik artikel ini. Perbincangan perkara asas dan pertama yang perlu dipelajari iaitu membaca. Terlalu banyak manfaatnya.

  Pembacaan bahan ilmiah mempunyai pelbagai cara bukan sahaja melalui buku walhal sejak dahulu di zaman purbakala tidak wujud lagi pembacaan melalui buku. Bahan bacaan adalah pelbagai begitu juga cara atau media pembacaan kini semakin mengorak langkah kepada media maya yakni online.

  Membaca jambatan ilmu. tanpa membaca teramat sukarlah untuk kita menyeberangi sungai yang airnya mengalir deras dan mempunyai buaya di sekitar tebing sugai. Sesuatu pembacaan ini semakin bermanfaat dan semakin berpengetahuan lah kita mengikut bidang minat dan fokus yang diingini.

  Sama-samalah kita memupuk sifat rajin membaca pada tahun 2010 ini untuk mencapai matlamat yang diingini, mungkin tahun lepas tidak tercapai hasrat dan matlamat, Insyaallah pada tahun 2010 peluang itu masih ada. Jika dipanjangkan umur.

  Selamat membaca dan belajarlah membaca terutamanya Al-Quran sebelum orang ramai membaca yaasin untuk kita.. 🙂

  1. Terima kasih bro AJ atas komen yang membina..
   minat membaca sebenarnya masih kurang dikalangan rakyat malaysia jika nak dibandingkan dengan negara-negara maju yang lain..
   Minat membaca perlu dipupuk pada masa sekarang supaya kita akan mendapat kejayaan di dunia dan akhirat…insyaallah..

 5. Selamat Tahun Baru Bro Thoha, memang benar segala Ilmu bermula dari pembacaan, semoga tahun 2010 akan menjadikan kita semakin rancak membaca buku-buku yang berilmu.

  1. Betol tu bro ezad..
   semoga tahun baru 2010 akan membuka satu lembaran baru dalam hidup kita..
   menjadikan membaca sebagai satu gaya hidup di tahun baru akan membawa lebih banyak kejayaan untuk kita semua….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *