Posted on Leave a comment

Ketagih Game Online Kini Dianggap Sebagai Pesakit Mental. Ini Buktinya..

Mungkin anda melihat perkara ini remeh dan biasa saja, namun ketagihan yang melampau pada diri seseorang yang kaki game telapun dikenalpasti bahawa ia merupakan penyakit mental yang boleh menjejaskan kesihatan seseorang.

Ia bukan sahaja mengganggu jam biologi seseorang , ia juga boleh mengganggu hubungan diantara pasangan suami isteri. Malah kajian juga menunjukkan ketagihan ini akan menambah risiko untuk seseorang itu mengalami tekanan perasaan dan juga kerisauan yang melampau apabila mereka tidak tahu bila untuk berhenti.

Ketagihan ini dilihat sebagai sesuatu diluar kawalan yang bermula dari kalangan kanak-kanak yang berani menginggikan suara kepada ibu bapa mereka jika diganggu ketika bermain game. Bahkan, mereka ini sanggup membuang air kencing di tempat duduk mereka hanya semata-mata untuk tidak terlepas perlawanan ketika dalam permainan tersebut.

World Health Organization (WHO) iaitu Persatuan Kesihatan Dunia telah mengumumkan bahawa penyakit ketagihan game(Gaming Disorder) akan menjadi salah satu diagnosis untuk masalah mental. Ia telah dimasukkan ke dalam salah satu tempat rujukan bagi para doktor iaitu International Classification of Diseases (ICD) iaitu Klasifikasi Penyakit Antarabangsa.

Berdasarkan rootofscience.com ia berdasarkan bukti dan kajian dimana penyakit ini mempunyai tanda-tanda seperti ketidaupayaan seseorang itu untuk mengawal waktunya ketika bermain game hingga ia menyebabkan kesan negatif pada kehidupan sehariannya. Untuk mengesahkan penyakit ini, ketagihannya pada permainan tersebut perlulah teruk hingga menyebabkan kesan negatif pada diri sendiri, keluarga, pembelajaran, pekerjaan dan masyarakat dan ia perlu berlaku sekurang-kurangnya selama 12 bulan.

Berikutan dari penyelidikan yang telah dijalankan oleh Mengikut WHO, Persatuan Psikiatrik Amerika (American Psychiatric Association)  5 tahun lalu, penyakit ini menamakan sebagainya “Internet Gaming Disorder”. Dimana mereka yang ketagih kepada permainan ini selalunya mereka yang bermain permainan online. Sebab itu kita lihat ada anak-anak muda yang sanggup untuk pnteng sekolah dan berkampung di cybercafe  semata-mata untuk bermain game.

Namun, disebabkan penyakit ini baru sahaja ditemui, masih tiada lagi rawatan ataupun protokol yang terbukti berkesan. Akan tetapi sudah terdapat persatuan dan industri yang menyediakan khidmat bantuan untuk mereka yang mengalami masalah ini terutamanya di Amerika, China dan juga Korea Selatan.

Anda yang berada di Malaysia pun harus berhati-hati dengan perkara ini. Langkah awal terutamanaya kepada anak-anak haruslah diberi pemantauan secukupnya agar tidak ketagih pada permainan online.

Sumber: rootofscience.com / Maskulin.com

Hantar perkongsian artikel anda di sini -> https://www.layarsukses.com/hantar-artikel

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *