Posted on Leave a comment

Kisah Bagaimana Lelaki ini Yang Dahulunya Seorang Penagih Menjadi Jutawan Hanya Dengan Menjual Jus

Jutawan ini pernah bertarung dengan nyawanya apabila mengambil dos berlebihan suatu masa dahulu. Itu cerita dulu, yang pasti kini beliau adalah jutawan dalam bisnes jus minuman yang diusahakannya.

Seorang bekas penagih dadah yang dahulunya tidur di jalanan kini mampu tersenyum melihat aset yang dimilikinya. Kesedaran timbul  selepas pasukan perubatan menggunakan defibrillator untuk memberinya kejutan elektrik.

Melemparkan dirinya ke dalam kehidupan yang sihat, Khalil telah berjaya dalam membina semula hidupnya sehingga hari ini dan dia adalah pengasas kepada  perniagaan makanan kesihatan California di bawah jenama Sunlife Organics.

Tidak kira latar belakang kehidupan, pendidikan atau profesional yang ada dalam diri seorang usahawan, kejayaan seorang usahawan itu digerakkan oleh keazaman dan cita-cita yang tinggi.

#1-Sejarah Awal

Dilahirkan di Ohio di Midwest AS, ibunya seorang Yahudi dan bapanya adalah  Muslim.

Sedari awal, beliau adalah seoarng kanak-kanak yang sentiasa mencetuskan masalah ketika di sekolah.  Beliau seringkali dikenakan tindakan tatatertib akibat perbuatan merosakkan barang di sekolah dan melakukan vandalisme.

Pada tahun 1992, berusia 21 tahun, dia berpindah ke Los Angeles dengan impian menjadi bintang filem. Namun nasib tidak menyebelahinya. Beliau  mula bermain di band tempatan, dan bekerjaya secara sambilan mencuci kereta untuk bintang-bintang Hollywood termasuk Elizabeth Taylor dan Jeff Bridges, dan Guns N ‘Roses yang memimpin gitaris Slash.

Namun, atas faktor desakan hidup beliau terjerumus dalam kancah dadah. Walau bagaimanapun, semakin hari beliau selalu ketagihan dadah, dan kehidupannya tidak dapat dikawal. Akhirnya dia tidur di dalam kotak kadbod di samping penagih lain, dan berurusan dengan ubat-ubatan untuk membiayai kebiasaannya sendiri.

#2- Keluar Daripada Kancah Penagihan

Selepas beliau keluar daripada kancah penagihan, kehidupan berlebihan Khalil telah berubah menjadi lebih baik. Beliau mula menyibukkan diri  dengan melakukan beberapa pekerjaan.

Selain bekerja di dua pusat pemulihan di Malibu, dia berkerja mencuci kereta, dan melakukan kerja berkebun

Bagi mengisi masa yang terluang selepas waktu kerja Khalil akan membuat campuran jus eksotik yang dipanggil Wolverine iaitu  campuran pisang, serbuk maca, jeli diraja dan debunga.

Akhirnya reputasi minuman ini tersebar di seluruh kawasan penginapannya dan berpusu-pusu orang datang membeli.

#3- Sambutan Luar Biasa

Menyedari bahawa terdapat permintaan yang cukup tinggi terhadap jus Wolverine pada tahun 2011 Khalil melancarkan Sunlife Organics, bersama teman baiknya dan teman wanita.

Pada awal pembabitan dalam dunia perniagaan, beliau membiayai perniagaan melalui penjimatan, cawangan pertama dibuka di Malibu. Khalil mengatakan ianya merupakan kejayaan segera, dengan jualan $ 1 juta pada tahun pertama.

#4- Lebarkan Sayap Perniagaan

Hari ini perniagaan yang dibinanya telah mengaji  lebih daripada 200 orang di enam buah cawangannya. Selain jus, beliau kini menjual pelbagai jenis makanan dan pakaian, seperti kot dan baju renang.

Dengan jualan tahunan lebih daripada $ 6 juta (4.8 juta) dari enam cawangannya – yang menggabungkan jus bar dan kafe, dan juga menjual pakaian melalui laman webnya, syarikat itu sedang bersedia untuk berkembang ke 16 negeri Amerika Syarikat dan ke Jepun.

Sumber: Majalah Niaga

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *