Posted on Leave a comment

Kuasa ‘Video Marketing’ Bagi Jualan Luar Biasa

Jika beberapa tahun yang lalu copywriting mampu menarik pelanggan dengan teknik pujukan dan emosi mampu membuat pelanggan terasa difahami dan memudahkan peniaga untuk close sales tetapi kini berbeza. Netizen terutamanya golongan Gen Y lebih mudah tertarik dengan satu lagi medium pemasaran di atas talian iaitu melalui video pemasaran.

Sejauh mana kuasa video marketing mampu menjadikan jualan kita di tahap luar biasa? Mari kita teliti kenapa sesebuah perniagaan itu perlu menggunakan video bagi memasarkan produk atau perkhidmatan mereka.

Setiap perniagaan tidak kiralah secara offline atau online pasti mahu interaksi antara pelanggan yang berterusan sebagai usaha untuk memasarkan perniagaan mereka. Malah perniagaan offline juga turut mempromosikan jualannya melalui internet supaya pelanggan datang ke kedai mereka.

Sebelum ini gambar yang digunakan untuk mengiklankan sesuatu dilihat mampu mencapai engagement yang agak tinggi . Sesetengah iklan mempunyai like dan komen yang banyak dengan menggunakan gambar. Kebanyakan maklumat yang dihantar kepada otak kita adalah berbentuk visual. Jadi cuba anda bayangkan hasil luar biasa jika menggunakan video.

Jika anda melihat iklan di televisyen walaupun untuk tempoh beberapa saat, pelbagai maklumat yang kita dapat dalam tempoh yang singkat itu. Ya, limitasi perhatian manusia terhad untuk beberapa saat sahaja dan kerana itulah pentingnya anda mengumpulkan maklumat tentang produk atau perkhidmatan anda untuk dijadikan video.

Kebiasaannya usahawan membuat video kurang dari 1 minit dan ketika itulah mereka memaparkan manfaat produk atau servis mereka kepada pelanggan.  Mereka tertarik dengan video itu dan terus akan menghubungi atau komen pada iklan anda. PM! PM!PM!

Dalam video marketing kita boleh pelbagaikan jenis iklan kita kepada pelanggan bagi mewujudkan variasi. Anda boleh membuat video demonstrasi, testimoni, jalan cerita, atau screenshot disusuli dengan teks yang memaparkan penjelasan produk.

Iklan berbentuk visual lebih menarik minat pelanggan. Lagi-lagi jika anda kreatif menghasilkannya. Peniaga sekarang gemar menyelitkan unsur jenaka dalam video marketing mereka kerana ia akan kelihatan lebih santai tetapi kandungan dan mesej tetap sampai kepada pelanggan.

Ini antara kuasa video marketing yang paling seronok. Pelanggan yang suka dan tertarik dengan video anda akan share pada rakan-rakan mereka. Ini telah memudahkan kerja pemasaran anda. Lagi banyak share, lagi ramailah prospek pelanggan anda. Best ke best??

Ingat!! Pelanggan share sesuatu video kerana emosi bukan kerana fakta. Hasil statistik dari kajian Wyzowl menyatakan 76% pengguna internet akan berkongsi video itu kepada rakan-rakan mereka jika ia menarik. Jadi buat video yang menarik dan menghiburkan untuk menggalakkan netizen share video anda banyak-banyak.

Untuk pengetahuan anda, Google sangat suka video. Lagi banyak video anda muat naik pada website atau Youtube. Lagi mudah untuk perniagaan anda terpapar pada Google kerana ia membawa kesan positif kepada kedudukan enjin carian.

Tingkatkan populariti laman web anda dengan meletakkan tajuk yang menarik dengan kata kunci yang tepat. Pautan link juga yang dimasukkan ke dalam laman web juga mampu mengoptimumkan SEO anda.

Bukan semua orang rajin membaca copywriting yang dimasukkan sebagai iklan pemasaran. Jadi inilah caranya untuk anda mendekati golongan yang malas membaca ini supaya apa yang anda hendak iklankan tetap sampai kepada mereka dengan hanya menonton video sahaja.

Pasti anda pernah menonton iklan video sebelum menonton video pada Youtube. Video ads mempunyai CTR (click-through-rate) yang tinggi. Terdapat dua jenis iklan di Youtube iaitu yang boleh dilangkau (skip-able) dan tidak boleh dilangkau (non-skip-able).

Iklan non-skip-able yang mengambil masa 15 saat menunjukkan completion rate sebanyak 92%. Jadi terpulang pada bajet anda untuk membuat iklan yang mana.  Optimumkan video marketing anda sebaiknya demi mencapai jualan yang luar biasa.

Perkongsian Dari: Majalah Niaga

Hantar perkongsian artikel anda di sini -> https://www.layarsukses.com/hantar-artikel

 

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *