Posted on Leave a comment

Mampukah peniaga kecil menjadi jutawan? Itu tidak mustahil sekiranya….

Peniaga kecil sering dilabel sebagai ikan bilis di lautan perniagaan yang luas terbentang. Manakala gelaran jerung dikaitkan dengan perniagaan gergasi dan maju. Tetapi sampai bila nak jadi bilis? Tidak mungkin anda tidak teringin nak jadi jerung kan? Dan ia tidak mustahil!

Contohnya, Puan Rozita Ibrahim telah bermula dengan menjadi peniaga kecil jualan langsung (direct selling) menjual herba dengan menggadaikan barang kemas untuk mendapatkan modal sebanyak RM400. Semua itu tidak mustahil untuk menjadi jutawan jika betul caranya. Disini kami kongsikan 4 syarat yang afdhal dilaksanakan oleh seorang peniaga kecil jika ingin maju ke hadapan.

#1 Bijak Mengambil Peluang

Syarat ini amatlah penting bagi seorang usahawan jika mahu meletakkan perniagaan anda di tempat teratas. Biasa kita dengar seorang usahawan itu haruslah kreatif dan inovatif. Tetapi bagaimana mengaplikasikan nilai kreatif dan inovatif itu dalam perniagaan?

Seseorang usahawan yang berfikiran jauh akan melihat suatu isu dan masalah di sesebuah komuniti atau tempat itu sebagai peluang. Jadi disitulah fungsi anda sebagai penyelamat atau pemudahcara bagi sesuatu isu itu dengan memberikan penyelesaian kepada masalah mereka.

#2 Jadi Luar Biasa

Adalah penting untuk menjadi luar biasa supaya kita tidak melakukan sesuatu yang dianggap cliche dalam dunia keusahawanan. Mengapa kita perlu jadi luar biasa? Jawapan utamanya adalah untuk menarik perhatian pelanggan. Jangan takut untuk bereksperimen dengan produk atau servis yang sedia ada. Hasilnya pasti memuaskan.

#3 Anggap Kegagalan Suatu Cabaran

Jangan menjadi seperti kebanyakan peniaga kecil yang mudah kecundang apabila perniagaan mereka berhadapan dengan ujian dan kegagalan. Cuba cari bantuan dan nasihat daripada pakar dengan menghadiri program seminar yang dapat membantu perniagaan anda seperti yang dianjurkan oleh Majalah Niaga.

Bimbingan daripada pakar akan membantu anda menganalisa kesilapan yang telah berlaku dalam perniagaan anda. Salah seorang speaker dari Majalah Niaga iaitu Hasbul ‘Ariff sering menasihati usahawan-usahawan khususnya peniaga kecil bahawa “Orang handal, hatinya kental. Tidak ada erti menyesal.Tumbang berkali-kali, mereka bangkit lebih tinggi.”

#4 Jangan Takut Dengan Persaingan

Kadang-kadang anda berasa gusar dan marah apabila ada peniaga lain yang meniru produk atau perkhidmatan anda. Peniaga kecil yang tidak mempunyai motivasi yang tinggi pasti akan mengganggap itu sebagai titik kejatuhan perniagaan mereka kerana pelanggan mereka bakal dirampas oleh pesaing mereka. SALAH!! Jangan sesekali fikir begitu.

Persaingan yang sihat adalah bagus jika anda menganggapnya sebagai pemangkin untuk menambahbaik produk atau servis anda supaya tidak alpa apabila kekal berada di dalam zon selesa.

Sumber; Majalah Niaga

Hantar perkongsian artikel anda di sini -> https://www.layarsukses.com/hantar-artikel

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *