Posted on Leave a comment

Nasihat Warren Buffett Untuk Usahawan. Lakukan 7 Perkara Ini Untuk Ubah Kewangan Anda Jadi Power!

Bukan mudah menempah takdir yang dimiliki oleh jutawan dunia ini. Jutawan yang mempunyai pemikiran positif. Ini membezakan beliau daripada orang lain. Beliau mendekati kegagalan dengan sikap “Saya boleh lakukannya”!.

Oleh itu, beliau menggunakan batu sandungan sebagai batu loncatan untuk berjaya. Jutawan ini percaya kegagalan adalah keluk pembelajaran yang berharga.

Semua sedia terhidang dengan kisah bagaimana Warren Buffett pernah melalui getir ketika berada di bawah dan merasai bahagia pada saat beliau berada di atas. Semua ini memakan masa yang lama dan bukan kerja mudah.

Hakikatnya ,beliau adalah pembeli yang berhati-hati, pelabur yang sukar dan suka mengambil risiko. Seringkali beliau mengingatkan usahawan, menjadi kaya adalah mudah. Walau bagaimanapun, untuk tetap kaya memerlukan kerja keras.

#1-Rancang Matlamat Kewangan Anda

Rancang masa depan anda dengan matlamat yang jelas. Mulakan dengan menetapkan matlamat jangka pendek dan jangka panjang. Buat mereka khusus dan realistik. Di samping itu, menjejaki matlamat anda untuk memastikan anda mencapainya.

Tetapkan matlamat kewangan tahunan. Berapa banyak wang yang anda harapkan untuk dihasilkan bulan depan, tahun depan, seterusnya 5, 10 atau 15 tahun? Tentukan bagaimana anda akan membuat wang dalam ramalan anda.

Tambahan pula, simpan dan kumpulkan wang anda. Anda mungkin perlu membuat pengorbanan dan memohon disiplin diri untuk mencapai kejayaan kewangan.

Jangan percikan wang anda pada setiap peluang yang anda dapat. Dan, jangan masuk ke dalam kebiasaan meminjam dan hidup dengan kredit sama ada.

#2- Bermula Dengan Kecil

Lihat Michael Bloomberg sebagai contoh. Beliau adalah anak seorang penjaga buku. Beliau pergi ke Universiti Harvard dan mendapat Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan.

Seterusnya, beliau bekerja untuk Wall Street, memanjat tangga dan menjadi rakan kongsi. Akhirnya, beliau memulakan perniagaannya sendiri yang mengubah cara menyimpan data keselamatan. Beliau kini salah seorang lelaki terkaya di dunia.

#3-Menjual Produk Atau Perkhidmatan

Membangunkan produk untuk dijual, tetapi bukan hanya di dalam negara. Jual di peringkat antarabangsa. Produk yang boleh dijadikan makanan atau minuman. Orang perlu makan dan minum.

Itulah sebabnya syarikat-syarikat seperti McDonalds, Kentucky Fried Chicken dan kedai makanan segera lain berkembang pesat. Jika anda terperangkap untuk idea, anda boleh belajar daripada keberhasilan startegi mereka.

Berikut adalah beberapa contoh jutawan yang berjaya dalam menjual:

Warren Buffet – menjual pengetahuan kewangannya.

Michael Dell – menubuhkan sebuah syarikat PC dan menjual komputer.

JK Rowling – menjual buku Harry Potter.

Tyler Swift –  menjual lagu cinta.

Microsoft dan Apple – menjual berjuta-juta perisian, telefon pintar iPads, komputer riba, tablet dan lebih banyak setiap hari.

Cari jurang di pasaran dan jual apa yang orang perlukan. Atau buat produk yang sama seperti yang sudah dijual dengan baik.

Persaingan adalah baik. Ia menunjukkan terdapat permintaan terhadap produk atau perkhidmatan itu. Jadi, jadilah kreatif. Datanglah dengan idea anda sendiri, tetapi menjadikannya unik.

#4- Mindset Kena Betul

Sebaliknya, pola pemikiran kemiskinan akan menjadikan akaun bank anda kosong. Jangan sekali-kali berfikir anda kegagalan. Gunakan kegagalan sebagai batu loncatan untuk bekerja ke arah apa yang anda mahu capai.

Jangan merenung pada masa yang sama tetapi ambil tindakan untuk menjadikan impian anda menjadi kenyataan. Lebih-lebih lagi, sentiasa mengambil tanggungjawab untuk keputusan, baik atau buruk.

#5-Percayalah Anda Akan Lakukan.

Keyakinan yang tinggi terhadap faktor kemampuan yang dimiliki itu perlu ada jika anda mahu mencipta wang yang banyak.

Berkatalah kepada diri anda, bahawa anda mampu lakukan yang terbaik dan tidak akan pernah mengalah dengan waktu kerana anda mampu untuk mencipta kejayaan.

Jutawan hidup di bawah cara mereka, tidak di atas. Hidup di atas cara anda dan membelanjakan secara tidak sengaja, akan meletakkan anda dalam hutang jangka masa panjang.

#6-Melabur

Jutawan suka melabur. Mereka meletakkan wang mereka dalam hartanah, seni, saham, bon dan syarikat. Warren Buffett, George Soros dan Carl Icahn bermula tanpa apa-apa. Usahawan ini menjadi jutawan dengan melabur.

Bagaimana? Dengan membeli stok, saham, syarikat, dagangan dalam mata wang dan mempunyai kepentingan terkawal dalam syarikat awam.

Mengambil risiko dalam pelaburan bukan sesuatu yang mereka takut. Oleh itu, kebanyakan pelaburan mereka lebih berisiko berbanding dengan tradisi. Namun, mereka biasanya menuai pulangan besar dan meningkatkan baki bank mereka.

#7-Hidup Sederhana

Warren Buffet dan isterinya masih tinggal di rumah pertama yang dibelinya sebelum dia menjadi kaya. Ia menelan belanja $ 31,500 pada tahun 1958. Di samping itu, dia tidak membawa telefon bimbit. Dia juga tidak mempunyai komputer di mejanya.

Mark Zuckerberg, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Facebook memakai kasut dan seluar jeans biasa. Dia juga memandu sebuah kereta hatchback Volkswagen.

Pengasas Ikea, Kamprad, hidup gaya hidup yang hemat. Dia terkenal dengan senjatanya dan membeli pakaiannya dari pasar biasa untuk menjimatkan wang. Dia terbang kelas ekonomi dan bergerak dengan bas kadang-kadang.

Majalah Niaga

 

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *