Posted on Leave a comment

Penganugerahan Tokoh Maal Hijrah Suatu Kebangkitan Usahawan Muda

Senarai penerima Tokoh Maal Hijrah untuk 1440 Hijrah telah pun diketahui. Kesemua penerima mempunyai keistimewaan dan kredibiliti dalam bidang masing-masing. Satu nama yang menjadi tumpuan ialah “Yaya” iaitu Tokoh Maal Hijrah OKU bagi negeri Terengganu. Sebagai seorang pengusaha kuih bakul dan bulan yang berjaya pemilihan Yaya sebagai penerima Tokoh OKU Maal Hijrah adalah suatu yang tepat.

Jadi, ayuh kita kenali usahawan muda ini dengan lebih dekat lagi

#1 Bersemangat Waja

Walaupun tergolong dalam kalangan Orang Kelainan Upaya (OKU) beliau berusaha gigih untuk membangunkan perniagaannya. Pada peringkat awal sekitar tahun 2016 beliau hanya menjalankan perniagaan kuih bakul dan kuih bulan daripada rumah sahaja. Namun dalam usaha untuk mengembangkan bisnesnya beliau menukar corak bisnes dengan mengaji staff seramai 65 orang.

Dengan mengambil pekerja beliau bukan sahaja dapat mengurangkan beban kerja sebaliknya juga turut dapat mengembangkan dan memperkukuh jenama perniagaannya iaitu Sedeh Sokmo MMDT Enterprise. Malah, tindakan mengambil pekerja ialah suatu yang tepat kerana inilah panduan utama untuk menjadi usahawan yang bagus adalah jangan lakukan kerja sendirian. Anda akan penat dan hasil tidak memberangsangkan. Ambil pekerja dan agihkan tugas supaya lebih efektif.

Beliau memegang teguh dengan prinsip bahawa kekurangan yang ada pada diri tidak harus dijadikan alasan untuk terus maju dalam bidang yang diceburi. Setiap orang harus mencabar diri untuk menjadi lebih baik dan berjaya pada masa akan datang. Inilah yang dilakukan oleh beliau dan sepatutnya menjadi inspirasi buat semua.

#2 Penglibatan Aktif

Di samping sibuk menjalankan perusahaan beliau turut mengambil peluang untuk terlibat aktif dengan pelbagai aktiviti khususnya yang menjurus kepada bidang keusahawanan. Kesempatan ini digunakan untuk menimba lebih banyak ilmu dan pengetahuan tentang keusahawanan agar dapat membantu menambahbaik lagi bisnesnya.

Pemilik nama sebenar Haziqah Nurulhuda Harun atau lebih mesra disapa Yaya ini terlibat secara aktif dalam banyak seminar, kelas mahupun forum yang dianjurkan oleh banyak pihak. Pengelibatan beliau secara aktif ini bukan sahaja setakat ingin mendapatkan ilmu keusahawanan sahaja bahkan kesempatan tersebut di ambil untuk berkongsi kisah inspirasi kejayaanya kepada orang di luar sana.

Kini beliau terlibat aktif dalam beberapa seminar untuk kemajuan dan pembangunan masyarakat sebagai penceramah jemputan yang banyak memberi panduan, perkongsian pengalaman dan seumpamanya.

#3 Kreatif dan Inovatif

Walaupun kuih bulan dan kuih bakul merupakan simbolik untuk kaum Cina namun beliau menggunakan semangat berbilang kaum ini untuk mengubahsuai mengikut kesesuaian kaum Melayu. Nilai kreatif yang ada pada diri beliau telah dapat mengubah citarasa pada dua jenis kuih berkenaan. Namun apa yang pasti beliau tidak cuba untuk mengubah keaslian kuih bakul dan kuih bulan itu sendiri.

Selain kreatif, sebagai usahawan beliau juga mempunyai ciri inovatif di dalam diri. Buktinya, pada awal mengusahakan kuih bakul dan kuih bulan beliau hanya mampu menawarkan dua perisa sahaja iaitu asli dan durian. Namun dengan inovatifnya kini perusahaannya sudah mempunyai hampir 32 perisa. Lebih membanggakan kini beliau dalam perancangan untuk menambah enam lagi perisa.

Ciri kreatif dan inovatif ini telah menjadi kelebihan buat beliau kerana bukan sahaja mendapat tempahan dari dalam negara bahkan turut mendapat perhatian pelanggan antarabangsa seperti Qatar, Russia, Abu Dhabi, Australia, Kuwait, Korea Selatan, Singapura dan Thailand. Bisnes beliau semakin berkembang maju.

#4 Penerima Anugerah Berprestij

Sebagai usahawan muda dan tergolong dalam OKU kejayaan beliau pastinya mewujudkan rasa bangga kepada orang ramai. Di atas semangat, keyakinan, kegigihan dan kecekalan hati beliau banyak menerima anugerah yang menghargai bakat dan kejayaannya. Selain daripada dinobatkan sebagai Tokoh Maal Hijrah OKU negeri Terengganu, beliau juga pernah dianugerahkan dengan Anugerah Ikon Belia Terengganu tahun 2017.

Nilai-nilai positif yang ditunjukkan oleh Yaya boleh dicontohi untuk kita semua. Tidak kira dalam kehidupan, pelajaran dan juga perniagaan. Kekurangan menguatkan kita dan bukannya melemahkan!

Sumber; Majalah Niaga

Hantar perkongsian artikel anda di sini -> https://www.layarsukses.com/hantar-artikel

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *