Posted on Leave a comment

Salam Web Catat Sejarah Jadi Web Browser Patuh Syariah Pertama Di Dunia

SalamWeb Technologies MY Sdn Bhd mencatatkan sejarah apabila menjadi syarikat pertama yang memperkenalkan perkhidmatan internet patuh syariah pertama di dunia melalui pelancaran SalamWeb pada 17 Januari di Glasshouse, Seputeh.

Mendapat pengesahan daripada Amanie Shariah Supervisory Board, SalamWeb merupakan platform carian atas talian (web browser) seperti web browser yang lain tetapi mempunyai keunikkan kerana menawarkan persekitaran maya yang lebih selamat dan mesra Islam.

SalamWeb yang turut dilengkapi dengan ciri-ciri terkini iaitu SalamProtect dilihat mampu membantu para ibu bapa untuk melindungi anak-anak daripada maklumat-maklumat yang tidak bermanfaat. Dengan adanya Salam Protect yang berfungsi sebagai penapis kandungan termaju (advanced content filter), laman web seperti laman lucah tidak lagi boleh dilayari dengan sewenang-wenangnya.

Selain itu, bagi memudahkan tugasan harian umat Islam, SalamWeb juga turut dilenkapi dengan ciri-ciri menarik yang lain seperti SalamNews, SalamChat, SalamTag dan SalamSadaqah serta penunjuk arah kiblat yang berfungsi dengan baik.

SalamNews yang boleh diubah suai menawarkan sumber berita secara langsung kepada pengguna daripada pelbagai sumber berita yang boleh dipercayai. Dengan ciri ini, pengguna tidak lagi perlu merasa risau dengan kandungan berita yang tidak sebenar sekali gus dapat mengelakkan daripada berlakunya kekeliruan.

Manakala SalamChat pula berfungsi seperti forum atas talian yang membenarkan pengguna untuk berkomunikasi dengan pengguna-pengguna SalamWeb yang lain.

Menerusi ciri SalamTag pula, setiap pengguna SalamWeb boleh menyumbang kearah mewujudkan persekitaran maya yang lebih selamat melalui tanda atau tag yang diberikan kepada sesuatu laman web. Tiga jenis tag iaitu Sesuai, Neutral dan Tidak Sesuai kemudian akan dihantar kepada pentadbir SalamWeb yang bertindak membuat penilaian sebelum mengesahkan tag yang diberi.

Dengan kata lain, apabila lebih ramai pengguna memberi tag kepada sesuatu laman web, maka ciri SalamTag ini akan dapat berfungsi dengan lebih baik sekali gus dapat membantu mewujudkan persekitaran yang lebih baik untuk umat Islam celik IT.

Melalui SalamSadaqah pula, pengguna kini dapat melaksanakan salah satu ajaran Islam iaitu membuat kebaikkan dan memberi sedekah dengan lebih mudah iaitu melalui platform atas talian.

Menariknya, ciri SalamSadaqah ini berfungsi apabila setiap ciri SalamTag yang digunakan atau keperihatinan pengguna untuk membuat laporan mengenai kandungan tidak selamat di atas talian akan ditukar menjadi sumbangan yang akan dipadankan dengan jumlah sumbangan dibuat  SalamWeb. Dengan adanya SalamSadaqah, pengguna dapat menukar pengalaman penggunaan internet harian kepada tujuan berbentuk kemasyarakatan.

Berucap pada hari pelancaran, Puan Hajjah Hasni Zarina selaku Pengarah Urusan Salam Web Technologies MY Sdn Bhd berkata misi syarikat berkenaan adalah untuk memperkasakan umat Islam.

“Misi kami adalah untuk memberi kuasa kepada manusia bagi membina satu Ummah digital dan membawa dunia dengan lebih dekat lagi. SalamWeb bertujuan untuk memperkasakan umat Islam sedunia dan membantu mereka menjalani kehidupan digital yang selaras dengan nilai dan kepercayaan mereka.

Kami sangat percaya pada kuasa masyarakat dan dengan produk kami, pengguna mempunyai pilihan untuk melayari kandungan yang paling penting kepada mereka dan mempunyai pengalaman dalam talian yang disesuaikan dengan cara hidup mereka.

Kami bekerjasama dengan rakan kongsi tempatan dan global bagi memastikan produk kami selari dengan nilai-nilai Islam dan bernaung dalam gaya hidup Islam yang moden,’‘ katanya.

Kami sendiri setelah menggunakan aplikasi SalamWeb ini merasakan ia sangat bermanfaat terutamanya kepada ibu bapa yang prihatin dengan aktiviti dan masa yang diluangkan oleh anak-anak ketika menggunakan gajet sepanjang masa.

Diharap dengan adanya aplikasi mesra Islam ini, sedikit sebanyak dapat menyumbang ke arah pembentukkan generasi masa depan yang lebih baik.

Anda boleh memuat turun aplikasi salam web ini melalui Playstore dan App Store secara percuma. Anda juga boleh melayari laman web SalamWeb untuk maklumat lanjut.

Sumber: Siakap Keli

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *