Posted on Leave a comment

Susah Tidur Malam? Apa Kata Rujuk 14 Tips Ini Untuk Dapat Tidur Yang Lena!

Ada kalanya, anda mungkin menghadapi waktu sukar untuk tidur malam sedangkan tidur itu merupakan satu keperluan tubuh untuk berehat dan menjana tenaga.

Memahami tentang masalah tersebut, Maskulin dengan ini suka citanya berkongsi tips yang boleh anda lakukan tanpa perlu bersusah payah :

1. Buat senaman ringan

Lakukan olahraga minimal dalam seminggu boleh mengatasi masalah susah tidur mengatasi sulit tidur. Aktiviti ini boleh menstabilkan suhu tubuh manusia dan mengurangkan rasa cemas serta depress. Olahraga di siang hari membantu untuk lebih mudah terlelap.

2. Segera matikan lampu

Segera matikan lampu saat hendak tidur. Dalam keadaan gelap, tubuh akan mempengaruhi pembentukan hormon melatonin yang membuat kita cepat mengantuk. Kalau taknak gelap sangat, pakai lampu yang sinarnya lembut dan tenang. Hindari memilih lampu yang warnanya putih terang seperti neon kerana ia memiliki komponen warna biru cukup kuat yang dapat mengganggu proses tidur.

3. Padam alat elektronik

Padam tv/komputer/laptop. Kesemua benda ini sama-sama memiliki komponen warna biru pada cahaya yang disebarkan, seperti lampu neon. Ia sememenagnya mengganggu jadual tidur dan sebenarnya boleh buat kita bertambah stress dengan sinaran biru itu.

4. Baca bacaan ringan

Jika hobi membaca buku sebelum tidur, gantikan dengan bahan bacaan yang ringan dan relax. Jangan sesekali bebankan fikiran dengan bacaan yang berat kerana ini menyebabkan otak terpaksa berfikir dan bekerja lagi!

5. Jaga pemakanan

Jaga pemakanan terutamanya makan malam. Elakkan makan berlebihan, makanlah sekadar yang mampu supaya tubuh kita boleh berehat dengan baik di malam hari.

6. Ambil supplemen

Amalkan pengambilan supplemen sebelum tidur. B Complex boleh mengurangkan stress kita dan menggalakkan kesihatan jantung. Manakala Vitaleapula boleh memberi kita kecerdasan otak, melegakan penghadaman dan untuk pertumbuhan sel baru yg lebih sihat.

7. Minum air masak

Minum air yang banyak dan sekurang-kuangnya segelas air masak sebelum tidur.

8. Nikmati teh herba

Cubalah secawan teh chamomile. Minuman herba boleh mengurangkan kebimbangan yang mungkin menyebabkan kesukaran tidur.

9. Sejukkan badan dengan mandi

Cuba mandi sebelum tidur. Ini boleh membantu mennenangkan minda.

10. Kemas bilik tidur

Wujudkan persekitaran yang selesa. Pilih tilam yang sempurna, bedsheet, persekitaran yang baik ataupun sistem penghawa dingin dipasang dengan baik, jika gunakan kipas pastikan tidak bising.

11. Dengar muzik yang lembut

Dengar muzik yang menenangkan. Ia boleh meningkatkan kualiti tidur, cuba dengar muzik klasik, rakyat, atau kontemporari atau muzik lain yang mampu menenangkan anda.

12. Buat rutin waktu bangun dan tidur

Tetapkan masa bangun dan tidur setiap hari. Tidur pada masa yang sama setiap hari adalah idea yang baik untuk menjaga masa bangun tidur yang konsisten – walaupun pada hujung minggu. Tidur tidak teratur boleh menyebabkan anda penat di siang hari.

13. Minum air panas

Minum sesuatu yang hangat. Minuman panas seperti segelas susu panas, coklat panas ataupun teh dapat berikan ketenangan.

14. Jangan pandang jam

Elakkan atau jangan tidur memandang ke arah jam. Jika anda sentiasa memandang ke arah jam tanpa sedar minda anda juga bergerak, anda membayangkan perkara yang terjadi pada hari esok.

Semoga tips ini membantu!

Sumber: Maskulin

 

 

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *