Posted on 62 Comments

Kerjaya Yang Ditawarkan Dalam Bidang Sains Komputer

Assalamualaikum dan salam sejahtera 🙂

Bidang sains komputer atau teknologi maklumat adalah satu bidang yang semakin berkembang pesat di negara kita. Negara kita Malaysia sedang menuju ke era teknologi maklumat. Koridor Raya Multimedia (MSC) merupakan usaha kerajaan yang menjadi pemangkin kepada perkembangan Teknologi Maklumat ini.

Bidang ini pada asasnya bertujuan untuk memanipulasi data, merekabentuk, memproses semua maklumat dan seterusnya menghasilkan satu bentuk keputusan yang dikehendaki dengan cepat, cekap dan tepat serta sistematik. Justeru itu, ianya boleh dikatakan satu bidang yang amat perlu dan penting di era ini.

Program Ijazah Sarjana Muda Teknologi Maklumat(Kejuruteraan Perisian) merupakan salah satu kos atau program yang ditawarkan dalam bidang sains komputer ini. Program yang ditawarkan ini terbuka kepada semua pelajar terutamanya lepasan STPM, Diploma, Matrikulasi atau yang setaraf dengannya. Dan saya adalah salah seorang yang sedang menuntut dalam bidang ini di salah sebuah IPTA tempatan.

Bidang ini sangat mencabar dalam pemikiran saya yang masih lagi banyak yang perlu dipelajari dalam bidang sains komputer ini. Ramai juga bertanya kepada saya mengenai peluang kerjaya dalam bidang sains komputer ini berdasarkan artikel lepas yang saya tulis mengenai bidang sains komputer menarik dan mencabar.

Seiring dengan hasrat kerajaan untuk membawa Malaysia ke era industri teknologi, permintaan terhadap saintis komputer di dalam sektor awam dan swasta semakin meningkat. Antara kerjaya yang boleh diceburi adalah seperti berikut:

1. Jurutera Perisian

2. Pembangunan Sistem Perisian

3. Juru Perunding IT

4. Penguji Perisian

5. Jurureka Web

6. Pelatih IT

7. Pengaturcara

8. Pegawai Teknologi Maklumat

9. Pensyarah IT

10. Cikgu IT

11. Web Master

12. Pentadbir Rangkaian

13. Jurutera Rangkaian

14. Juruteknik Sokongan

15. Usahawan Internet

Inilah sebahagian peluang kerjaya yang anda boleh diceburi dalam bidang sains komputer ini. Ada banyak lagi peluang kerjaya yang dapat diceburi dalam bidang ini sebenarnya. Ianya bergantung kepada peluang kerjaya yang masih terbuka kepada anda yang berminat dalam bidang sains komputer ini. Semoga anda akan cemerlang dengan apa saja kerjaya yang ada pilih dalam hidup anda.

JOM SHARE

62 thoughts on “Kerjaya Yang Ditawarkan Dalam Bidang Sains Komputer

 1. hana dapat kos sarjana muda sains komputer perisian.
  dulu msa kt mtrik, hana ade amek sains komputer jugak. nnti math sains komputer nie cam addmth ke?? kalau cam addmth, ley pengsan la..

 2. aslmkum… erm,nk tnye kos software engineering ni susah x? mampu x sy blaja ek sbb x la minat sngt sbnrnya ngan kompter2 nie… eeerk,ntah la masa pilih tu tersalah tekan kut..huhu.. sbnrnya takut pun ada gak,sbb nanti tkut smua orang hebat2 semua… sy jer yng x tahu apa… waaa… Erm,camne ek?

 3. samelah kiter ye as…smbg bulan 9 ni kan.~~gud luck..

  1. nanot: ya ka.. u mana.. mcm sama ja.. gud luck jgk.. =)

 4. salam.. saya nak tanya .. saya dapat ijazah sains komputer ( keselamatan dan jaminan maklumat) di slh 1 ipta.. ini jurusan baru ka? macam mana pulak dengan kerjaya.. tambahan lg, saya ni seorang perempuan.. boleh bg contoh kerjaya yg berkaitan dengan bidang ni.. em sejujur nya, saya kurang minat dengan bidang ni.. saya minat sains.. tp result saya kurang baik tuk nak melanjutkn pelajaran dlm bidang sains.. macam mana ya…

 5. salam.org kte malu bertanya sesat jalan sbb tu sy bertandang ke sini untuk bertanya 🙂
  sy dpt kos ijazah kejuruteraan perisian.mmg ni plihan sy tp tkot sbb rmai kta susah tambah2 perempuan pulak.sng ke nk dpt krje nanti?n patut tak sy prgi?hhehe 🙂 jus mntak pndpt.tq ye.bdw ini blog yg sgt mnarek !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *