Posted on Leave a comment

11 Teknik Copywriting Untuk Letupkan Jualan Anda Dengan Pantas!

Tidak kira saiz setiap perniagaan, mempunyai satu perkara yang sama iaitu mereka memerlukan kekuatan dalam copywriting agar jualan berada pada radar positif.

Copywritting yang terbaik dan sebaliknya amat penting kerana ianya akan menentukan sama ada perniagaan anda terbang atau terapung.

Pandaikah anda memujuk? Merayu? Atau ayat-ayat iklan anda cepat benar layu?

Tiada bakat dalam penulisan! Olahan ayat tidak meninggalkan kesan! Itu semua bukan alasan!

Dan itulah sebabnya Tim Majalah Niaga titipkan 11 teknik copywriting yang boleh anda gunakan dalam perniagaan anda dengan serta-merta dan pastinya berkesan!

#1-Ingatlah Pelanggan Sukakan ‘Result’

Itulah perkara yang benar. Bila pelanggan ingin membuat keputusan membeli maka mereka akan melihat result pembeli yang terdahulu. Pelanggan hanya mengambil berat tentang apa yang boleh dilakukan oleh produk atau perkhidmatan untuk mereka.

Jadi, tugas anda adalah menulis testimoni-testimoni paling hebat yang pernah anda dapat supaya testimoni ini akan mempengaruhi keputusan membeli pembeli baru nanti.

#2-Letakkan Pelanggan Anda Paling Utama

Dalam persekitaran komersil, pelanggan akan sentiasa memikirkan ‘apa yang ada padanya untuk saya’. Oleh itu, copywriting bisnes perlu didorong oleh manfaat. Nilai apa yang anda jual perlu sangat jelas dari awal.

Jangan berdolak dalih dengan produk anda sendiri. Terus terang dan fokus terhadap target market anda sepenuhnya. Barulah senang nak menulis nanti.

#3-Gunakan Emosi Untuk Meningkatkan Kadar Penukaran.

Emosi menjual. Jenama besar menggunakan emosi dalam copywriting mereka dan kempen pengiklanan mereka sepanjang masa. Tangkap emosi pelanggan. Jangan lepaskan dengan mudah.

Ia menjadikan kempen jualan dan pemasaran jualan dapat diingati. Lihat sahaja bagaimana Mcdonald menyuntik elemen emosi dalam iklan mereka. Berderu – deru pelanggan membanjiri Mcdonald ketika waktu puncak.

#4-Pemilihan Tulisan Dan Warna.

Aspek ini juga perlu dititikberatkan supaya tak terbenan ayat copywriting anda nanti. Kebanyakan usahawan tidak ambil kisah dengan perkara ini kerana beranggapan ianya hanya sejenis perkara remeh tetapi hakikatnya membawa kesan besar terhadap penjualan anda.

Demi menghidupkan ‘mood’ membaca kepada pelanggan penggunaan tulisan dan warna yang baik akan menyuntik elemen segar ketika melintasi minda pelanggan untuk mengetahui apa yang sedang anda sampaikan.

#5-Gunakan Bahasa Sehari-Hari.

Hal yang rumit mengenai copywriting adalah bahawa ia perlu berhubung dengan pelbagai jenis pelanggan. Namun setiap kali pelanggan membacanya, mereka perlu merasakan bahawa jenama itu hanya bercakap kepada mereka.

Menulis copywritting adalah tentang membuat wang, bukan untuk memenangi anugerah celik huruf. Jadi, tak perlu untuk tulis seperti pakar bahasa. Guna ayat mudah. Ayat anda guna hari-hari. Janji mesej disampaikan jelas dan terang.

Jangan cuba menjadi comel atau pandai. Jangan sekali-kali menggunakan kamus – jika anda tidak dapat memikirkan perkataan yang sesuai untuk digunakan, berfikir lebih keras.

#6-Ceritakan

Dalam copywriting, bercerita membuat idea tetap. Cerita yang boleh disesuaikan mengubah perniagaan menjadi jenama dan pelanggan ke pelanggan yang setia, berulang.

Penceritaan yang baik ialah bagaimana jenama anda tidak dapat dilupakan. Dan cerita tidak selalu memerlukan banyak perkataan. Apple terkenal menggunakan bercerita ringkas untuk memasarkan produk mereka.

#7-Tanda Baca Membuat Pernyataan Menonjol Dan Memberi Kesan.

Copywriting yang bagus mempunyai irama. Tetapi ada lebih banyak lagi untuk mencipta kata-kata yang mengalir dengan sangat baik daripada yang anda fikirkan – penggunaan tanda baca yang bijak adalah suatu keharusan.

Tanda baca pertama kali digunakan beratus-ratus tahun yang lalu oleh penutur-penunjuk di Yunani purba. Mereka menggunakan pelbagai nota dan tanda untuk membantu ucapan dapat dihantar dengan betul.

Dalam erti kata lain, tanda baca dicipta supaya makna tidak hilang. Menguasai tanda baca akan membuatkan copywritting anda menepati matlamat penyampaian sebenar.

#8-Gunakan Sub-Tajuk Sebagai  Perhatian Utama Anda.

Penyelidikan menunjukkan bahawa 79% orang mengimbas laman web sebelum melakukan apa-apa. Sifat semulajadi: mereka secara sedar mencari perkataan, frasa atau imej yang menarik minat mereka atau menangkap mata mereka.

Hanya 16% orang yang membaca setiap perkataan di laman web walaupun dalam keadaan yang terbaik. Sub-headings benar-benar menangkap mata dan merupakan insentif untuk terus membaca.

#9- Pastikan Anda Bebas Daripada Kesilapan Ejaan.

Bunyi jelas, tetapi berapa ramai orang yang membacanya? Dan berapa ramai yang melakukannya? Persepsi adalah realiti. Sekiranya pelanggan anda melihat apa-apa kesilapan ejaan, anda akan menghadapi risiko yang tidak berfungsi.

Pelanggan kini mempunyai kuasa, dan dengan banyak pesaing hanya klik cepat, itulah permainan berbahaya untuk dimainkan.

#10-Gunakan Kata Yang ‘Berkuasa’.

Jelas sekali, jika anda boleh membuat copywriting anda lebih berkesan, maka lakukannya. Kenapa memilih kata yang tenang dan membosankan apabila lebihan kata boleh digunakan?

Kata-kata kuasa boleh menjadi berkesan dalam copywritting perniagaan, tetapi satu-satunya bahaya adalah untuk tidak keterlaluan. Terlalu banyak daripada mereka dan ia akan dibunyikan terpaksa. Hanya taburkan beberapa perkataan yang sangat emotif apabila diperlukan.

#11- Ketahui Objektif Pelanggan Anda.

Lihatlah, tiada produk yang sempurna. Malah Apple terpaksa menghadapi bayaran balik. Dan jika terdapat orang di luar sana yang tidak berpuas hati dengan iPhone terkini, maka semua akan dapat impak yang sama.

Mungkin anda menjual produk yang lebih mahal berbanding produk lain di pasaran. Jika ya, jangan sembunyikan dari fakta ini. Beritahulah kepada pelanggan mengapa. Atau sekurang-kurangnya, tulis tentang apa yang begitu menakjubkan tentang jenama anda. Jika objektifnya kena dengan kehendak pelanggan, bukan soal harga yang akan jadi taruhannya.

Majalah Niaga

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *