Posted on Leave a comment

9 Tips Untuk Meningkatkan Prestasi Jualan Anda!

Baru selesa menapak dalam jualan, tup tup, dalam sekejap mata, pesaing baru muncul, produk yang serupa dengan anda dibebaskan  tanpa had, maka bermulalah perlumbaan ibarat kisah sang kura-kura dan arnab.

Anda yang mana? Yang cepat tapi jatuh terjelepuk atau yang lambat tapi hebat diakhirnya?

Yang mana pun anda, jangan pernah rasa mengalah dengan segala hal yang buat anda lelah tetapi berusahalah walaupun payah kerana diakhirnya nanti anda akan menang dengan mudah.

Berikut adalah beberapa tips yang boleh anda ambil untuk meningkatkan prestasi jualan anda, mengurangkan kos, dan memastikan kelangsungan jualan anda agar tetap padu!

#1- Jelaskan Misi Anda.

Mulakan dengan memahami niche perniagaan anda. Apa yang anda lakukan yang terbaik? Siapa yang memerlukan apa yang anda lakukan?

Bagaimanakah cara terbaik untuk mendekati prospek ini? Berapa mereka sanggup membayar? Jika soalan-soalan ini tidak dijawab dengan mudah, ianya bermakna anda tidak jelas dengan misi jualan anda!

#2-Pecahkan Misi Ke Matlamat Tertentu.

Tulis matlamat aktiviti jualan yang akan dilakukan setiap hari. Perkara yang anda boleh kawal. Tetapkan matlamat keputusan (jualan sebulan, jumlah jualan, keuntungan per jualan, dan lain-lain) untuk mengukur kemajuan anda, dan selalulah menjejaki prospek anda dengan teliti. Cuba tingkatkan aktiviti anda dan mengukur hasilnya.

#3-Menjual Kepada Keperluan Pelanggan.

Sentiasa menganggap prospek anda hanya akan membeli apa yang mereka perlukan. Bagaimana anda boleh meyakinkan mereka tentang keperluan itu?

Menekankan ciri produk atau perkhidmatan anda yang mengurangkan kos dan menyelesaikan masalah untuk pelanggan. Jadilah kreatif dalam jualan dan pemasaran anda.

#4-Wujud Dan Kekalkan Perhatian

Pemasaran yang berkesan, rujukan, kemahiran jualan yang kukuh, dan soalan strategik adalah kunci untuk mewujudkan perhatian yang baik.

Ketekunan perkhidmatan pelanggan yang baik dan menyenangkan adalah kunci untuk mengekalkan momentum jualan anda.

#5-Menjual Dengan Tujuan.

Tahu apa yang perlu dilakukan dan mengapa anda melakukannya pada setiap jualan yang dilakukan. Siapa target customer anda dan mengapa?

Apa yang anda akan memberitahu prospek dan mengapa? Apa yang anda akan tanya kepada prospek dan mengapa? Jika anda tidak merasa yakin pada setiap langkah proses jualan, dapatkan beberapa latihan atau bimbingan.

#6-Bertanya, Dengar, Dan Bertindak.

Lebih baik daripada yang lain, tiga perkataan ini meringkaskan kejayaan dalam jualan. Soalan anda mesti kreatif, dirancang, relevan dan langsung.

Kemahiran mendengar anda mesti sangat maju. Anda mesti bertindak balas dan mengambil tindakan yang membuktikan bahawa anda mendengar pelanggan dan mahu wujudkan jualan.

#7-Mengambil Tanggung Jawab Tetapi Bukan Kredit.

Tahu bahawa anda adalah ketua pasukan walaupun anda hanya bergerak sendiri. Anda perlu bertanggungjawab ke atas segala risiko yang diambil sepenuhnya.

Rancang perjalanan jualan anda dengan baik. Jangan ada kebocoran wang disebabkan kelalaian anda dalam urusan jual beli.

#8-Takluk Diri Anda.

Sebelum anda nak takluk dunia dengan pasaran produk anda sendiri, anda perlu menakluk diri anda terlebih dahulu. Menakluk kebimbangan anda.

Tukar kepercayaan yang membatasi kejayaan anda. Tabiat pemikiran anda mengawal komitmen, semangat, ketekunan, ketahanan, kebahagiaan, dan keyakinan anda.

Perhatikan hala tuju jualan anda, tentukan mana yang tidak produktif, dan kemudian buat komitmen untuk berubah. Dengan masa dan usaha, anda boleh menjadi orang yang anda mahu.

#9-Memaksimumkan Masa Anda.

Fokus pada matlamat jualan anda. Uji setiap aktiviti jualan untuk kepentingan dan keperluannya. Buat jadual yang ideal, dan uji masa penggunaan sebenar anda terhadapnya setiap hari.

Ingat, hanya satu jam sehari digunakan dengan lebih produktif sehingga lebih daripada enam minggu tambahan masa produktif setahun.

Majalah Niaga

JOM SHARE
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *